Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Värde Partners τρίτος διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής

Συμμετέχει μαζί με Fosun και CVC Capital στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 80%. Μικρή παράταση στα management meetings. Ανοικτό το ενδεχόμενο στροφής προς το Plan B, αν δεν ικανοποιήσουν οι δεσμευτικές προσφορές.

Η Värde Partners τρίτος διεκδικητής της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το private equity fund Värde Partners, γνωστό στη χώρα μας για τις επενδύσεις σε real estate (Trastor ΑΕΕΑΠ) και εμπορικά κέντρα (Lamda Malls), αποτελεί τον τρίτο διεκδικητή για την απόκτηση τουλάχιστον του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την αποκάλυψη έκανε σήμερα η Καθημερινή και η είδηση επιβεβαιώνεται από πηγές του ομίλου Värde, με τις οποίες συνομίλησε το Euro2day.gr.

Σημειώνεται ότι στον δεύτερο γύρο έχουν περάσει επίσης Fosun και CVC Capital, ενώ ξεκίνησαν τα management meetings την περασμένη εβδομάδα. Η διαδικασία πήρε παράταση μερικών ημερών λόγω σχετικού αιτήματος ενδιαφερόμενου επενδυτή. Ως αποτέλεσμα της παράτασης μετατίθεται και η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου. Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να στραφεί στο plan B του IPO, εφόσον οι δεσμευτικές προσφορές κριθούν μη ικανοποιητικές.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει αποτιμήσει τη θυγατρική ασφαλιστική της στις 30/9 στο 1,06 δισ. ευρώ και επομένως για να μην εγγράψει κεφαλαιακή ζημιά θα πρέπει να δεχθεί προσφορές για το 80% της τάξης των 848 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι έχει πάρει μπροστά το όφελος της ανατίμησης, μπορεί να αποφασίσει την πώληση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε, η εγγραφή έκτακτου κέρδους 500 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων με την Ελληνική Δημοκρατία, επιτρέπει στην τράπεζα να πάρει λελογισμένη ζημιά από την πώληση του 80% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Επιπρόσθετα, πώληση της ασφαλιστικής θα μειώσει κατά περίπου 1 με 1,1 δισ. ευρώ το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό του ομίλου, βελτιώνοντας τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 40 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v