Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μύλος στην ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη νέα σύμβαση εργασίας

Μεταμεσονύχτια έγκριση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την πλειοψηφία των εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και άρνηση του γενικού γραμματέα να την υπογράψει. Ποιες είναι οι βασικές πρόνοιες.

Μύλος στην ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη νέα σύμβαση εργασίας

Περασμένα μεσάνυχτα η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟTΕ ενέκρινε κατά πλειοψηφία το προσύμφωνο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) που είχε συμφωνήσει νωρίτερα με τη διοίκηση του ΟTΕ, αλλά ο νέος γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Βασίλης Κατσαρός δεν πάει να την υπογράψει.

Η υπογραφή του προέδρου της ΟΜΕ-ΟTΕ Δημ. Φούκα και του γεν. γραμματέα κ. Κατσαρού είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσει η νέα ΣΣΕ, με τον τελευταίο να ζητάει προσθήκες. Κυρίως ζητεί να προστεθεί στη νέα ΣΣΕ και όρος διασφάλισης θέσεων εργασίας και στις θυγατρικές του ομίλου ΟTΕ, καθώς και συγκεκριμένοι όροι για το επίπεδο απολαβών των νέων εργαζομένων στον όμιλο. Σκληρή στάση εξακολουθεί να κρατά η ΑΣΕ ΟTΕ, η οποία και στήριξε τη διοίκηση Φούκα κατά την πρόσφατη πολυήμερη απεργία, αλλά τώρα μιλάει για «πραξικόπημα»!

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιος και πότε θα υπογράψει τη νέα ΣΣΕ, με βάση το προσύμφωνο που ενέκρινε σήμερα τα ξημερώματα η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟTΕ.

Η νέα ΣΣΕ είναι 19μηνης διάρκειας, λήγει στο τέλος Ιουλίου 2021 και προβλέπει τα εξής: Οι λεγόμενοι «νέοι εργαζόμενοι», που έχουν προσληφθεί μετά την 1η Μαρτίου 2015, θα πάρουν αύξηση 5,5% και θα λάβουν επιπλέον αύξηση 2% στις 31 Ιουλίου 2021, δηλαδή με τη λήξη της ΣΣΕ. Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι, που έχουν προσληφθεί πριν την 1η Μαρτίου 2015, θα δουν περιορισμό της μείωσης μισθού που προέβλεπε η προηγούμενη ΣΣΕ από το 9,5% στο 4,5%. Η μείωση στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων θα περιοριστεί στο 1%, αλλά με αύξηση του ωραρίου απασχόλησης στις 8 ώρες στις 31/7/2021, από 7 που είναι σήμερα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v