Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Προσφορές άνω των 4 δισ. ευρώ, στο 5,5% το επιτόκιο

Ιδιαίτερα σημαντικό το ενδιαφέρον για το ομόλογο Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η τράπεζα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ οδηγώντας σε οκτώ φορές υπερκάλυψη. Στο 5,5% «κλείδωσε» το επιτόκιο της έκδοσης.

Πειραιώς: Προσφορές άνω των 4 δισ. ευρώ, στο 5,5% το επιτόκιο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το νέο ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με ιδιαίτερα υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο.

Ενώ ο αρχικός στόχος για το επιτόκιο κινήθηκε στη ζώνη του 6%, στη συνέχεια το guidance που δόθηκε υποχώρησε στο 5,5-5,75% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στους τελικούς όρους της έκδοσης στο 5,5%.

Οι προσφορές προήλθαν από περίπου 350 επενδυτές, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Ασία. Σύμφωνα με πληροφορίες θετικό θεωρείται το γεγονός ότι την έκδοση στήριξαν αποφασιστικά οι συντηρητικοί επενδυτές. Πάνω από 60% των προσφορών προήλθαν, από οίκους διαχείρισης κεφαλαίων και private banks, ενώ το ποσοστό των hedge funds ήταν της τάξεως του 20%. Κορυφαίοι οίκοι διαχείρισης χαρτοφυλακίου από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία ήταν ανάμεσα στους επενδυτές που προσέφεραν κεφάλαια.

Η Τράπεζα, αντλεί 500 εκατ. ευρώ με την έκδοση αυτή. Είχε δώσει εντολή στην Goldman Sachs και τη UBS ως κοινούς παγκόσμιους συντονιστές και κοινούς bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura ως κοινούς bookrunners, να κανονίσουν μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές στο Λονδίνο, η οποία ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου. Ετσι, σήμερα έτρεξε η διαδικασία.

Οπως σημείωνε το Euro2day.gr, με την απόφαση για έκδοση νέου ομολόγου Tier ΙΙ, η Τράπεζα Πειραιώς επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία που δημιουργούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές τέσσερις παράγοντες:

1. H αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τη Fitch Ratings σε ΒΒ.

2. Η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου αναφοράς από το Ελληνικό Δημόσιο και η πτωτική πορεία του δεκαετούς.

3. Η επιτυχημένη έκδοση Tier ΙΙ από την Alpha Βank με επιτόκιο στο 4,25% την προηγούμενη εβδομάδα.

4. Παράλληλα, το ευρύτερο περιβάλλον είναι θετικό και υποστηρικτικό της προσπάθειας, με την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και σχεδόν όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες σε βελτίωση.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς, μετά την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής», θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Αυτά είναι νέα στοιχεία που θα αξιολογήσουν οι επενδυτές και τα οποία μετρούν θετικά στο προφίλ της νέας έκδοσης.

Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται από την τράπεζα το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v