Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφήνα BC Partners για Forthnet και στον ορίζοντα η Wind!

Νέος ενδιαφερόμενος για τη Forthnet, η σερβική εταιρεία United, συμφερόντων της BC Partners, όταν η τελευταία έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον και για την εξαγορά της Wind, σε μια διαδικασία που έχει διακοπεί, με πιθανή συνέχεια πριν το τέλος του έτους.

Σφήνα BC Partners για Forthnet και στον ορίζοντα η Wind!

Απόδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος που εξακολουθεί να συγκεντρώνει η απόκτηση της Forthnet αποτελεί η κατάθεση προσφοράς από τη σερβική εταιρεία United, που με τη σειρά της ανήκει στο πασίγνωστο βρετανικό Private Εquity Fund BC Partners, που έχει φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια των τραπεζών.

Η τελευταία μάλιστα, κι αυτό έχει τη σημασία του, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους για την απόκτηση της Wind, σε μια διαδικασία που φαίνεται να έχει διακοπεί με ορίζοντα ως το τέλος του έτους, κάτι που ενδεχομένως δίνει πολύ ευρύτερη διάσταση στην όλη υπόθεση, αγγίζοντας ευρύτερα το ελληνικό τοπίο στις τηλεπικοινωνίες.

Η «σφήνα» της BC Partners, μέσω της United, στην προσφορά που είχε καταθέσει προ ημερών η επενδυτική εταιρεία Duet για τη Forthnet, συνδέεται με τον σχεδιασμό του βρετανικού ομίλου για τη δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού παίκτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο πως ο διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, που ηγείται των επενδύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των media, συναντήθηκε τους τελευταίους μήνες και με την πλευρά του ΟΤΕ, προκειμένου να αποκτήσει την Telekom Romania στη Ρουμανία.

Η BC Partners εξαγόρασε πέρυσι από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ, τη United Group. Με «όχημα» την τελευταία, προχώρησε στη συνέχεια σε σειρά εξαγορών με πλέον πρόσφατες την απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, της Vivacom, αλλά και την κροατική Tele2. Ο βραχίονας επενδύσεων σε τηλεπικοινωνίες και media του βρετανικού ομίλου, που διαχειρίζεται ο Ν. Σταθόπουλος, έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο 15 επιχειρήσεων σε Ευρώπη, ενώ ελέγχει και τρεις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι παλαιότεροι θυμούνται πως την περίοδο που ήταν στέλεχος της επίσης βρετανικής Apax Partners ο κ. Σταθόπουλος είχε ηγηθεί του σχήματος που εξαγόρασε τη Wind Hellas (τότε TIM Hellas). Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην BC Partners, που το 2015 εξαγόρασε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen από την οικογένεια Κάτσου έναντι περίπου μισού δισ. ευρώ.

Η BC Partners συμμετείχε, επίσης, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του OΠAΠ. Ο ίδιος είχε δηλώσει προ μηνών (σ.σ. πριν τη σημερινή κρίση με τον κορωνοϊό...) πως «έχω επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε περιόδους που το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ χειρότερο από σήμερα, όπως το 2015 στη Pharmathen».

Τότε είχε επισημάνει πως η Wind, για την οποία η BC Partners εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πρόσφατη διαδικασία που εκκίνησαν οι βασικοί μέτοχοι, βρίσκεται στο στόχαστρο γιατί «θα μπορέσουμε να επιτύχουμε εκτενείς συνέργειες με τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και media, που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας».

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και η Forthnet, για την οποία εκδηλώνει πλέον ενδιαφέρον ο βρετανικός όμιλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v