Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις του Θ. Φέσσα για την αγορά ακινήτων

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης για τους πιθανούς κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού. Έτοιμη να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενες αγοραστικές ευκαιρίες, σενάρια πρόωρης αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου. Τι αποφάσισε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων.

Οι εκτιμήσεις του Θ. Φέσσα για την αγορά ακινήτων

Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,039 ευρώ ανά μετοχή (θα καταβληθεί στις 7 Απριλίου), καθώς και τη δυνατότητα αγοράς ιδίων τίτλων ψήφισε μεταξύ άλλων, η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της BriQ Properties.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ Θεόδωρο Φέσσα, πολιτική της εταιρείας είναι να μην υπάρξει απόκτηση ιδίων μετοχών σε τιμή που να υπερβαίνει την εσωτερική της αξία (NAV, 2,35 ευρώ με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2019).

Πέραν αυτών, η διοίκηση της BriQ Properties, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς ακινήτων και στους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προέλθουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, με βάση την κατανομή των ακινήτων της εισηγμένης, το 63% των ενοικίων προέρχεται από γραφεία και εμπορικές αποθήκες, τομείς στους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα σε ότι αφορά την είσπραξη ενοικίων.

Αντίθετα, το 20% των εσόδων από ενοίκια προέρχεται από ξενοδοχεία (κλάδος που θα πληγεί ιδιαίτερα μέσα στη φετινή χρονιά) και επιπλέον ένα 9% από εμπορικά καταστήματα (δραστηριότητα που έχει ήδη ενταχθεί στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και έχει θεσμοθετηθεί ψαλίδισμα ενοικίων για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου).

Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ρευστότητας, καθώς η BriQ Properties διαθέτει ταμείο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ και ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 8 εκατ. ευρώ. Άρα, η εταιρεία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ενδεχόμενες μελλοντικές αγοραστικές ευκαιρίες, ενώ με βάση το γεγονός ότι αυτή την περίοδο δεν μπορούν να γίνουν συναλλαγές στο χώρο των ακινήτων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του προαναφερόμενου ομολόγου.

Γενικότερα, ο κ. Φέσσας θεώρησε πιθανή μια υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων λόγω του κορωνοϊού, γεγονός που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγοραστικές ευκαιρίες, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία του ενδιαφέρεται για ακίνητα με απόδοση ενοικίου (yield) υψηλότερη του 6%.

Με βάση το σημερινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής στο ΧΑ (1,67 ευρώ), ο τίτλος διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση (29%) σε σχέση με την εσωτερική του αξία (2,35 ευρώ στις 31/12/2019).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v