Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η κρίση αλλάζει τον σχεδιασμό της BriQ στις επενδύσεις

Η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων βασικός σχεδιασμός της BriQ αλλά και προειδοποίηση ότι «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Διαθέσιμα 30 εκατ. ευρώ έχει η εταιρεία.

Πώς η κρίση αλλάζει τον σχεδιασμό της BriQ στις επενδύσεις

«Μέχρι να λήξει ο συναγερμός λόγω της πανδημίας αρκούμαστε σχέδια επιβίωσης, καθώς δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ Θεόδωρος Φέσσας. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Φέσσας τόνισε πως «οι επενδύσεις αναμφισβήτητα θα πιεστούν, αισιοδοξώ ότι μετά από μια τέτοια περιπέτεια θα έρθει η ανάπτυξη».

Επανέλαβε πως το σχέδιο της διοίκησης της BriQ είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, αλλά με την επισήμανση πως την άντληση νέων κεφαλαίων ώστε να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα «θα μπορέσουμε να την συζητήσουμε το 2021, εφόσον αφήσουμε πίσω τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της εταιρείας, μίλησε και για τις τυχόν αλλαγές που φέρνει η κρίση στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε, για παράδειγμα, πως είναι λογικό να μην αυξηθεί περαιτέρω η έκθεσή της στα ξενοδοχεία καθώς διαθέτει ήδη πέντε. Κατά τον κ. Φέσσα «αυτή η κατάσταση έχει βάθος χρόνου, αφήστε να αρχίσουμε ξανά να αγοράζουμε ακίνητα». Η διοίκηση της BriQ προβλέπει συμπίεση των τιμών των ακινήτων με αύξηση των αποδόσεων, χωρίς να μπορεί κάποιος να προχωρήσει σήμερα σε ακριβείς εκτιμήσεις. «Η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, και από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τα ενοίκια» είπε ο κ. Φέσσας.

Σήμερα η BriQ, όπως είπε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Αννα Αποστολίδου, έχει διαθέσιμα περί τα 30 εκατ. ευρώ, αλλά και τη δυνατότητα άντλησης νέων δανειακών κεφαλαίων. Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ έναντι 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Η χθεσινή γενική συνέλευση εξουσιοδότησε τη διοίκηση, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, να χρησιμοποιήσει τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, για την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ. Η κα Αποστολίδου τόνισε πως το 63% των ενοικίων προέρχεται από γραφεία και πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για πρόβλημα καταβολής των μισθωμάτων. Το 26% είναι από ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν εποχικά και θα άνοιγαν το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το 9% από καταστήματα, ορισμένα από τα οποία είναι κλειστά λόγω των μέτρων.«Είμαστε σε φάση αναμονής παρακολουθούμε την κατάσταση» τόνισε.

Η γενική συνέλευση της Briq ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών σε διάστημα 24 μηνών και μέχρι του 10% του μετοχικού κεφαλαίου όπως προβλέπει ο νόμος, με ανώτερη τιμή τα 5 ευρώ και κατώτερη τα 10 λεπτά του ευρώ. Το μέρισμα που θα διανείμει για την περσινή χρήση είναι 0,039 ευρώ καθαρό. Το 2019 η Briq είχε έσοδα από μισθώματα 2,928 εκατ. ευρώ αυξημένα 34,6% και κέρδη προ φόρων 5,581 εκατ. κυρίως εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v