Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prodea ΑΕΕΑΠ: Πώς αλλάζει ο σχεδιασμός μετά την πανδημία

Μικρή εκτιμά την επίπτωση στα μεγέθη της Prodea ΑΕΕΑΠ από την πανδημία και τα μέτρα η διοίκηση της εισηγμένης. Αναβάλλεται προς ώρας η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου. Διαβεβαιώσεις για ισχυρή ρευστότητα.

Prodea ΑΕΕΑΠ: Πώς αλλάζει ο σχεδιασμός μετά την πανδημία

Καθησυχαστική ως προς τις επιπτώσεις τις πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα της Prodea ΑΕΕΑΠ, αλλά και επιφυλακτική ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει τελικά στην οικονομία ο κορωνοϊός, εμφανίστηκε χθες η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα. Το σίγουρο είναι πως η κρίση οδηγεί προς τα πίσω τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, για την άντληση νέων κεφαλαίων και την αύξηση της διασποράς μετοχών.

Ο πρόεδρος της Prodea ΑΕΕΑΠ Χρ. Παπαχριστοφόρου και ο διευθύνων σύμβουλος Αρ. Καρυτινός υποστήριξαν πως σε αυτό το στάδιο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία «γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει».

Η διοίκηση πρόσθεσε πως «η γενική μας εκτίμηση είναι πως επειδή η συνολική έκθεση της Prodea σε συγκεκριμένους τομείς που θίγονται πολύ από την κρίση, όπως τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα, είναι κάτω του 15% των συνολικών εσόδων, η επίπτωση θα είναι μικρή για να δημιουργήσει σοβαρό θέμα στην εταιρεία».

Όμως, όπως εξήγησε ο κ. Καρυτινός, «κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία. Δε μπορώ να εκτιμήσω τι θα γίνει με την αγορά ακινήτων ή τις αποτιμήσεις μετά την κρίση. Αυτά θα τα υπολογίσουμε όταν θα έχει περάσει». Πρόσθεσε πως «εγώ πιστεύω πως η Ελλάδα έχει δείξει καλή συμπεριφορά, δεν φαίνεται να υποστούμε αυτά που πιθανόν θα υποστούν άλλες χώρες. Δε μπορούμε όμως προς το παρόν να έχουμε αναλυτική απάντηση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea υποστήριξε πως «η εταιρεία έχει επαρκή ρευστότητα (αρκετά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ) για τα άμεσα επενδυτικά της σχέδια. Εχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υποστηρίξει τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Είμαστε πολύ ενεργοί παρά το γεγονός πως η εταιρεία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας».

Για τις τυχόν απώλειες εσόδων από το μέτρο της μείωσης ενοικίου (οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου) που έχει λάβει η κυβέρνηση ο κ. Καρυτινός είπε πως «οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι κλάδοι που έχει επενδύσει η εταιρεία είναι πολύ συγκεκριμένοι και οι ενοικιαστές είναι πολύ συγκεκριμένοι». Υπενθύμισε πως περισσότερο από το 40% των εσόδων προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολουθεί η Cosmote και τα σουπερμάρκετ (που αντιστοιχούν στο 10% του χαρτοφυλακίου) τα οποία έχουν καλή πορεία εν μέσω κρίσης. Τα logistics είναι επίσης από τους πολύ ευνοημένους κλάδους αυτό τον καιρό. Οι κλάδοι που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις είναι τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα.

Ειδικά για τα ξενοδοχεία όπου έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, και σχεδίαζε ακόμα σημαντικότερες, η διοίκηση της Prodea υποστήριξε πως «τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι στην Κύπρο όπου μεγάλο τμήμα του κόστους του προσωπικού καλύπτεται από το κράτος, ενώ παρέχονται και εκπτώσεις στον φόρο που πληρώνεις, κάτι που μπορεί να απορροφήσει τμήμα των επιπτώσεων».

Για το σχέδιο πώλησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Ιταλία, ο κ. Παπαχριστοφόρου είπε πως η διαδικασία ήταν συνδεδεμένη με την αύξηση κεφαλαίου. Πρόσθεσε πως πρόκειται για «εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε καθυστερήσεις. Δεν ήταν για εμάς αυτοσκοπός η συγκεκριμένη πώληση, το κάναμε γιατί μας συμβούλευσαν να έχουμε ένα αμιγώς ελληνικό στόρι». Ο ίδιος θεωρεί πως κάποιες χώρες που δέχονται σήμερα και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την κρίση ενδέχεται να ανακάμψουν και ταχύτερα. Ανάλογα με την πορεία της Ιταλίας, ο κ. Παπαχριστοφόρου τόνισε πως «είτε θα προχωρήσουμε του χρόνου στην πώληση του χαρτοφυλακίου, είτε θα το κρατήσουμε».

Ο πρόεδρος της Prodea είπε πως η εταιρεία έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις επενδύσεις τον οποίο και υλοποιεί. Πρόσθεσε πως η κρίση «μας δίνει την ευκαιρία να επενδύσουμε σε πιο ελκυστικές τιμές καθώς έχουμε αυξημένη ρευστότητα. Η αγορά στην Ελλάδα είχε δείξει σημαντική άνοδο». Η διοίκηση υποστήριξε, επίσης, πως πριν από την πανδημία είχε στραφεί «προς συγκεκριμένους κλάδους που ευνοούνται από την κρίση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όπως τα logistics» και πως στο άμεσο μέλλον «θα επικεντρωθούμε σε κλάδους που έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα στη συγκεκριμένη κρίση».

Ειδικά για τις αναπτύξεις ακινήτων που προωθεί στο Μαρούσι και στην Λ. Συγγρού, η διοίκηση ξεκαθάρισε πως «τα έργα προχωρούν απολύτως κανονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση. Δε βλέπουμε πως θα αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό μας». Στο Μαρούσι συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες ενώ στην Συγγρού προετοιμάζεται ο φάκελος για την αδειοδότηση της επένδυσης. Σε κάποιες άλλες επενδύσεις, πάντως, όπως είπε και ο κ. Παπαχριστοφόρου, πιθανώς να χρειαστούν αλλαγές στη χρήση, ανάλογα με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ακινήτων. «Υπάρχουν κλάδοι που θα έχουν καλύτερο μέλλον από κάποιους άλλους, οπότε μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή στο τελικό προϊόν».

Η χθεσινή γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 98,37%, ενέκρινε την παράταση της περιόδου εντός της οποίας το Δ.Σ. της Prodea μπορεί να αποφασίσει για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών, μέχρι την επόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2021.

Ενέκρινε και τη διανομή μερίσματος 0,613 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2019, συνολικού ύψους 156,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 0,318 ευρώ ανά μετοχή σε συνέχεια της από 16.12.2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (συνολικό ύψος προσωρινού μερίσματος 81,2 εκατ. ευρώ) το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,295 ευρώ ανά μετοχή. Από την Πέμπτη οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v