Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Συνεχίζονται κανονικά οι επενδύσεις του ΟΤΕ

Θα προχωρήσει το σχέδιο μετασχηματισμού του ΟΤΕ, ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος. Τι είπε για τις αλλαγές που έφερε η πανδημία και τις πρωτοβουλίες στήριξης πολιτείας και συνδρομητών από τον όμιλο.

Τσαμάζ: Συνεχίζονται κανονικά οι επενδύσεις του ΟΤΕ

Κανονικά θα συνεχιστούν τόσο οι επενδύσεις όσο και το σχέδιο μετασχηματισμού του ΟΤΕ, αν και η πανδημία οδηγεί σε μικρές μεταβολές, όπως υποστήριξε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ Μιχ. Τσαμάζ.

Ο κ. Τσαμάζ επισήμανε πως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας άντεξαν παρά τη σημαντική αύξηση της κίνησης. Τόνισε, επίσης, πως η όποια μείωση εσόδων προκαλείται από την κρίση θα αντισταθμιστεί με μείωση εξόδων «σε όλους τους τομείς εκτός από τους ανθρώπους μας». Ετσι δεν αλλάζουν οι προβλέψεις της διοίκησης για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

«Εχουμε δεχθεί αιτήματα από την κυβέρνηση και από την Κομισιόν για να δώσουμε στοιχεία όσον αφορά την κίνηση του πληθυσμού εκτός σπιτιού», ώστε να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Οι πάροχοι, είπε ο κ. Τσαμάζ, θα δώσουν αυτά τα στοιχεία εξασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη.

Για το θέμα της ταυτοποίησης ασθενών και των επαφών μέσω της τεχνολογίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ είπε πως «εγώ προσωπικά δεν βλέπω πώς μπορεί να βοηθήσει». Αν, όμως, οι κυβερνήσεις ζητήσουν να εφαρμοστεί κάποια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών με χρήση κινητών τηλεφώνων «θα είμαστε υποχρεωμένοι να το παράσχουμε».

Ο επικεφαλής του ομίλου είπε πως μέχρι στιγμής ο ΟTΕ έχει στηρίξει πρωτοβουλίες ύψους περί τα 7,5 εκατ. ευρώ στην υγεία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στη στήριξη των συνδρομητών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τόνισε πως το πρώτο δεκαήμερο της καραντίνας υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών, αλλά η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται και με την αξιοποίηση των διαδικτυακών υπηρεσιών. Για τις επιχειρήσεις-πελάτες ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις που θα είναι διαχειρίσιμες. Η πανδημία οδήγησε σε 20% αύξηση στα αιτήματα αναβάθμισης γραμμών για καλύτερες ταχύτητες.

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης / εξαγοράς της Forthnet, ο κ. Τσαμάζ είπε πως «εμείς πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν υγιείς ανταγωνιστές στην αγορά. Μία Forthnet που είναι τραυματισμένη και δεν εξυγιαίνεται, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Καλύτερο είναι να υπάρχει μια υγιής εταιρεία που να ανταγωνίζεται δυνατά. Δεν χαιρόμαστε από το ατύχημα που μπορεί να έχει κάποιος ανταγωνιστής».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ είπε πως «καλό είναι να μην υπάρχουν κρίσεις», όπως η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά την ίδια στιγμή «δημιουργούνται και ευκαιρίες». Τώρα φαίνεται, πρόσθεσε, «πως δεν επιβιώνει πάντα ο πιο δυνατός αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή και προσαρμόζεται».

Για το σχέδιο εισόδου στο διαδικτυακό στοίχημα επανέλαβε πως προχωράει κανονικά με πρόβλεψη να συμβεί το 2021, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η πλατφόρμα για ηλεκτρονικές παραγγελίες φαγητού BOX ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως έχει συμβεί πρόσφατα με ανταγωνιστικές πλατφόρμες που συνεργάζονται για διανομή προϊόντων από τα σουπερμάρκετ.

Ειδικά για τα δίκτυα του ΟTΕ υποστήριξε πως αντέχουν και ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στην αυξημένη κίνηση εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές, στις επεκτάσεις δικτύου που έγιναν άμεσα και όταν χρειάστηκε από το προσωπικό του οργανισμού καθώς και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) και Machine Learning.

Μετά την καραντίνα, στη σταθερή καταγράφεται αύξηση 50% στην ημερήσια κίνηση δεδομένων. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διασκέδασης, video streaming και στα κοινωνικά δίκτυα. Η κίνηση της τηλεργασίας και τηλεπαιδεύσης στην κινητή δεν έχει αυξηθεί σημαντικά αν και ο όμιλος (και οι ανταγωνιστές του) έχουν δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης με τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες μέσω κινητής σε όσα νοικοκυριά δεν έχουν σταθερή σύνδεση, δηλαδή σε μικρό αριθμό.

Η κίνηση φωνής καταγράφει αύξηση 45%, ενώ η κίνηση δεδομένων (data) στην κινητή αυξήθηκε κατά 90%. Την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια μείωση οι εφαρμογές που έχουν σχέση με κινητικότητα όπως χάρτες και πλοήγηση, ενώ υπήρξε διπλασιασμός τηλεθέασης στην Cosmote TV.

Σημαντική συμβολή στην επικοινωνία του οργανισμού με την πελατεία του είχε η εφαρμογή της Cosmote την οποία «κατέβασαν» 300.000 άνθρωποι τον τελευταίο μήνα, με τους συνολικούς χρήστες να φτάνουν τα 3,2 εκατομμύρια. Καταγράφεται, επίσης, 100% αύξηση στις online ανανεώσεις συμβολαίων σταθερής και κινητής σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο ΟTΕ για τη στήριξη της πολιτείας την περίοδο της πανδημίας περιλαμβάνονται το τέργο τηλεεργασίας για 10.000 δημοσίους υπαλλήλους, η άυλη συνταγογράφηση, η εφαρμογή για τηλεδιάσκεψη, ο τηλεφωνικός αριθμός 10306 για ψυχολογική υποστήριξη, κ.α. που κατά τον κ. Τσαμάζ υλοποιήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ. Πρόσθεσε πως «τίποτα από όλα έχουμε κάνει δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας. 13.000 εργαζόμενοι, το 80%, εργάζεται εδώ και ένα μήνα από την ασφάλεια του σπιτιού του». Για το προσωπικό που εργάζεται εκτός σπιτιού (οι τεχνικοί πεδίου, προσωπικό καταστημάτων, προγραμματιστές κ.λπ.) λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είπε ο επικεφαλής του ΟTΕ.

Οι επιπτώσεις και οι επενδύσεις

Η πρόβλεψη για μείωση εσόδων από τη διοίκηση του ΟTΕ στηρίζεται στα περιορισμένα έσοδα από το roaming εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα η χρήση της κινητής τηλεφωνίας για φωνή και δεδομένα μειώνεται επειδή ο κόσμος μένει στα σπίτια του και χρησιμοποιεί το σταθερό. Ο κ. Τσαμάζ είπε πως η διοίκηση «προβλέποντας τη μείωση στα έσοδα, σχεδιάζουμε δραστική μείωση των εξόδων, ώστε στο τέλος της ημέρας να μην αλλάξουν τα αποτελέσματα. Σε όλα τα έξοδα εκτός από τους ανθρώπους μας. Τα EBITDA και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα παραμείνουν στα επίπεδα που είχαμε θέσει αρχικά».

Για τις επενδύσεις σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ο επικεφαλής του ΟTΕ τόνισε πως δεν έχουν προγραμματίσει αλλαγές στα τριετή πλάνα. Η μόνη αλλαγή είναι να αργήσει η υλοποίηση λόγω κορωνοϊού. Για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) είπε πως «κάναμε το διαγωνισμό για την αλλαγή των υποδομών, τον κέρδισε η Ericsson και είχαμε προγραμματίσει από τον Απρίλιο - Μάιο να ξεκινήσουμε τις αλλαγές κάτι που θα προχωρήσει μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις οπτικές ίνες που έχουν περιοριστεί οι ρυθμοί εξέλιξης των εργασιών λόγω των περιορισμών». Η κυβέρνηση προχωρά, ώστε ο διαγωνισμός για το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων στο 5G να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους, όπως είχε αρχικώς προγραμματίσει.

Για τις αλλαγές στον ΟTΕ είπε πως «ο στόχος μου ήταν πριν από την κρίση να δημιουργήσω τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για τον ΟTΕ της επόμενης δεκαετίας. Αυτή είναι μια στρατηγική που είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας που αν δεν υλοποιηθεί, σε δέκα χρόνια θα μιλάμε για ένα προβληματικό ΟTΕ. Οι θυγατρικές που προβλέπει το σχέδιο έχουν αυτό τον στόχο: Να προετοιμάσουν την εταιρεία στο νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο και να αυξήσει τις πηγές εσόδων. Η κρίση αυτή μάς βοήθησε να επιταχύνουμε κάποια πράγματα». Ταυτόχρονα ο κορωνοϊός αναμένεται να οδηγήσει κα σε αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία του ομίλου, με τον κ. Τσαμάζ να προβλέπει αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας και του αριθμού του προσωπικού που θα εργάζονται απομακρυσμένα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v