Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Ξεκινά η τιτλοποίηση Galaxy εντός 2ου τριμήνου

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για την οικονομία για τη διετία 2020-21 και πότε θα φανούν οι συνέπειες της πανδημίας στα NPEs. Η πρόβλεψη για το κόστους πιστωτικού κινδύνου και η στήριξη της οικονομίας με χορηγήσεις 2,1 δισ. ευρώ.

Alpha Bank: Ξεκινά η τιτλοποίηση Galaxy εντός 2ου τριμήνου

Η Alpha Bank στηρίζει ενεργά την ελληνική οικονομία τονίστηκε στην παρουσίαση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Όπως σημειώθηκε οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2020, εκ των οποίων τα 0,7 δισ. ευρώ αφορούν σε εκταμιεύσεις αναξιοποίητων πιστωτικών ορίων από επιχειρήσεις υψηλής διαβάθμισης, κυρίως στους κλάδους των μεταφορών, της μεταποίησης, του εμπορίου και της ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, οι νέες χρηματοδοτήσεις έχουν ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους, καθώς η Τράπεζα προώθησε ενεργά τη συμμετοχή των πελατών της στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας (ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ), αναμένεται να περιορίσουν την ύφεση που προκαλεί η πανδημία το τρέχον έτος και, παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021, σύμφωνα με την Alpha Bank.

Η Τράπεζα όχι μόνο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου που ανακοίνωσε στα τέλη του 2019, αλλά προχωράει με την επανεκκίνηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 την τιτλοποίηση του Galaxy, γεγονός που θα επιτρέψει στην επίτευξη εμπροσθοβαρής προσαρμογής στην ποιότητα του ενεργητικού και προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχει θέσει. Το χρονοδιάγραμμα για το Galaxy στοχεύει σε υπογραφή στο τέταρτο τρίμηνο φέτος (Q4 2020).

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και αυτό θα επιτρέψει στην τιτλοποίηση Galaxy να προχωρήσει. Οι απώλειες που θα συνδέονται με την τιτλοποίηση θα αφορούν την εταιρεία συμμετοχών αφού θα έχει λάβει ήδη χώρα το hive-down, σημειώθηκε από τη διοίκηση.

H βελτίωση του προφίλ ρευστότητας του ομίλου είναι σημαντική με το δείκτη LDR στο 95% τον Μάρτιο του 2020 έναντι 103% πριν από ένα χρόνο. Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ αυξήθηκε σε 9,3 δισ. ευρώ το Μάιο 2020 έναντι 3,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, επωφελούμενη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LTRO στο -0,50%. Επιπλέον ανοδική πορεία μπορεί να προέλθει από την αντικατάσταση repos με TLTRO.

Οι προβλέψεις που αφορούν την Covid-19 ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ πάνω από τις υποκείμενες απώλειες δανείων. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR) του 2020 ήταν στο 2,5% ή 307 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις Covid-19 οδήγησαν σε αύξηση κατά 98 μονάδες βάσης του πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR) έναντι των υποκείμενων προβλέψεων.

Η πρόβλεψη της τράπεζας κινείται στο πάνω εύρος σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Για την απομείωση του πρώτου τριμήνου, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα σενάρια για το σοκ στην οικονομία. Το βασικό προβλέπει ένα «σχήμα V», προβλέποντας μια σωρευτική αλλαγή στο ΑΕΠ μεταξύ 2020-2021 στο -1,1%. Σε γενικές γραμμές παρόμοιο σχήμα του σοκ εμφανίζεται μεταξύ των προβλέψεων που παρέχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2020-2021 το ΑΕΠ κυμαίνεται μεταξύ -1,8% και + 0,4%. Η πρόβλεψη για το κόστους πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR) είναι 180-190 μονάδες βάσης για φέτος.

Ο αρνητικός ακαθάριστος οργανικός σχηματισμός NPE στην Ελλάδα συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε όλα τα τμήματα στα 380 εκατ. ευρώ σημειώθηκε. Εκτίμηση της τράπεζας είναι ότι τα επόμενα δύο τρίμηνα θα δούμε την επίδραση της πανδημίας στο σχηματισμό των νέων NPEs.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 1,5% q-o-q σε 381,2 εκατομμύρια ευρώ, επηρεαζόμενα κυρίως από χαμηλότερη συνεισφορά από δάνεια και τις ημερολογιακές επιδράσεις. Αντίθετα, επωφελήθηκε από συνεισφορά καταθέσεων στην αναπροσαρμογή προθεσμιακών καταθέσεων και εν μέρει αντισταθμίζεται από αυξημένους όγκους κατά 3% q-o-q από την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων παρέχουν πιθανή ανοδική πορεία προς τα έσοδα από τόκους.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα για τον όμιλο συνέχισαν να μειώνονται, κατά 3% ετησίως κυρίως λόγω χαμηλότερων δαπανών προσωπικού λόγω μείωσης του προσωπικού. Στην Ελλάδα, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6,2% ετησίως σε 198,5 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση κόστους στοχεύει ενεργά συνδεδεμένη με την πανδημία Covid-19 και το κλείδωμα, αναβολή σε δαπάνες, έργα προτεραιότητας και χαμηλότερο όγκο συναλλαγών.

Η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας είναι με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 16,5%. Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) ανήλθε σε 17,5% έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού του 11,5%, βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP).

Τέλος, για το πρώτο τρίμηνο 2020, οι δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν ζημίες προ φόρων 30,9 εκατ. ευρώ, επηρεασμένες αρνητικά από τις αυξημένες προβλέψεις απομείωσης σχετιζόμενες κυρίως με τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Κύπρο καθώς και από τα έκτακτα έξοδα. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR), ανήλθαν σε 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v