Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Edison: Ανθεκτική στην κρίση και με προοπτικές ανάπτυξης η Mytilineos

Κύκλο εργασιών στα 2,6 δισ. ευρώ και EBITDA στα 339 εκατ. ευρώ το 2021 βλέπει η επενδυτική για τη Mytilineos. Ποιες κινήσεις της διοίκησης τη θωράκισαν στην κρίση. Ενίσχυση της κερδοφορίας το 2022, με το νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής 826 MW.

Edison: Ανθεκτική στην κρίση και με προοπτικές ανάπτυξης η Mytilineos

Την αντοχή της Mytilineos απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας και τις δυνατότητες επανάκαμψης των οικονομικών της επιδόσεων από το 2021 παρατηρεί η επενδυτική εταιρεία Edison, σε έκθεσή της για την ελληνική εισηγμένη.

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο κύκλος εργασιών της θα ξεπεράσει τα 2,6 δισ. ευρώ το 2021, από 2,2 δισ. το 2019, ενώ βλέπει τα EBITDA στα 339 εκατ. ευρώ από 313 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά.

Από το report της Edison προκύπτει πως η επενδυτική εταιρεία εκτιμά ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών της Mytilineos θα μειωθεί ελαφρώς στα 2,1 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά της κέρδη στα 282 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν τους χειρισμούς της διοίκησης απέναντι στην κρίση της Covid-19, σημειώνοντας πως «τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη και η ρευστότητά της θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει τις σκληρές συνθήκες του 2020». Μάλιστα οι προβλέψεις της Edison θέλουν καλύτερα δεδομένα από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τόσο στις τιμές των μετάλλων όσο και στο κόστος του φυσικού αερίου, με την εισηγμένη να αξιοποιεί τις ευκαιρίες των ανταγωνιστικών τιμών. Επιπλέον διαβλέπουν διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ. Η Edison, επίσης, προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας της εισηγμένης για το 2022 και από τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η Edison θεωρεί υπο-εκτιμημένη την αξία της ελληνικής εισηγμένης, καθώς θεωρεί ότι δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητά της και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της.

Επισημαίνει, δε, τους χειρισμούς της διοίκησης της Mytilineos για να ξεπεράσει την κρίση του 2020 και ιδίως τις προκλήσεις του δεύτερου τριμήνου. Μάλιστα παρατηρεί το γεγονός πως τα EBITDA ανέβηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 92 εκατ. από τα 80,6 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η επενδυτική σημειώνει λοιπόν τη στρατηγική της ελληνικής εισηγμένης, με τη διατήρηση σε πλήρη λειτουργία όλων των παραγωγικών της μονάδων και χωρίς καμία καθυστέρηση στην παράδοση των προϊόντων αλλά και στις πληρωμές των πελατών της. Το ίδιο καταγράφει και για τις πρώτες ύλες που χρειάζονται τα εργοστάσια της Mytilineos.

Υπογραμμίζει την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι επόμενες υποχρεώσεις της να μετατίθενται στο 2024.

Επιπλέον, στον γεμάτο προκλήσεις κλάδο της Μεταλλουργίας, με τις διεθνείς τιμές (LME) του αλουμινίου να έχουν υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 1.712,75 δολ. ανά τόνο από τα 1.880,64 δολ., η Mytilineos κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της της αλουμίνας και του αλουμινίου. Με τα εργοστάσιά της σε πλήρη λειτουργία, αυτή ανέβηκε από  τις 158.500 τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 168.200 τόνους το αντίστοιχο φετινό διάστημα. Η εταιρεία, λέει η Edison, διατήρησε τα κέρδη της χάρη στο πρόγραμμα περιστολής δαπανών «Ήφαιστος», που της έδωσε όφελος 62 εκατ. ευρώ, την προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές και την ένταξη στην παραγωγική της δραστηριότητας της ΕΠΑΛΜΕ.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, η εισηγμένη πέτυχε επίσης να αυξήσει την κερδοφορία της το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά την πτώση της ζήτησης ρεύματος κατά 1,8% έναντι του περσινού αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Το «κλειδί» κατά την Edison, ήταν οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την άνοδο των περιθωρίων κέρδους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 η Mytilineos θα αυξήσει την παραγωγική της ισχύ σε ΑΠΕ κατά 35 MW, ανεβάζοντάς την συνολικά σε 245 MW.

Η Edison διαβλέπει επίσης μεγάλες προοπτικές στον τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας καθώς η Mytilineos δίνει έμφαση σε αυτή τη δραστηριότητα, η οποία προσφέρει υψηλές αποδόσεις με χαμηλό κόστος. Όπως σημειώνει, συνεχίζει την επιχειρηματική της δραστηριότητα με την ανάπτυξη έργων στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Χιλή και στο Καζακστάν. Το σύνολο των έργων προς διάθεση για τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχεται στα 600 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v