Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Από τα ακριβότερα στον κόσμο τα νέα πακέτα κινητής τηλεφωνίας;

Τα έξι νέα πακέτα που ανακοίνωσε η Vodafone την Τετάρτη παραμένουν από τα ακριβότερα στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ, υποστηρίζει η φινλανδική Rewheel. Συνεχίζεται η διαμάχη για τις τιμές στην Ελλάδα. Λάδι στη φωτιά με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Vodafone: Από τα ακριβότερα στον κόσμο τα νέα πακέτα κινητής τηλεφωνίας;

Επανέρχεται η διοίκηση της φινλανδικής Rewheel στη διαμάχη με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για το κόστος των data στην κινητή τηλεφωνία.

Με αφορμή τα νέα πακέτα απεριόριστων δεδομένων, φωνής και μηνυμάτων (SMS), που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Vodafone Ελλάδος, ο συνιδρυτής της Rewheel Αντώνης Δρόσσος ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα σειρά γραφημάτων, σύμφωνα με τα οποία, όπως γράφει, οι τιμές είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Rewheel είχε πραγματοποιήσει τη γνωστή έρευνα για τις τιμές στα data για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από πλευράς των ελληνικών εταιρειών, αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Την Τετάρτη, μάλιστα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης είχε δηλώσει πως οι τιμές των data στην Ελλάδα βρίσκονται «κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε.» και πως «επιβαρύνονται από τη φορολογία».

Το «στενό μαρκάρισμα» της Vodafone Ελλάδος από τη Rewheel ενδεχομένως συνδέεται και με τις σκληρές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της πρώτης Χάρη Μπρουμίδη σε πρόσφατη συνέντευξη. Ο κ. Μπρουμίδης είχε υποστηρίξει πως στην έκθεση «υπάρχουν ανακρίβειες και συμπεράσματα που δεν είναι ακριβώς αληθή».

 

Παράγοντες του κλάδου είχαν υποστηρίξει όταν δημοσιοποιήθηκε η έρευνα, πως η Rewheel δεν ανήκει στα βαριά ονόματα των συμβουλευτικών υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες. Η διοίκηση της φινλανδικής εταιρείας είχε απαντήσει πως πλήθος οργανισμών ανά τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει/αναφερθεί στις ερευνητικές μελέτες αγοράς και ανταγωνισμού κινητής τηλεφωνίας που εκπονεί. Μεταξύ αυτών, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας, οι Εθνικές Αρχές Aνταγωνισμού του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, κ.ά.

Στη Rewheel επιμένουν πως οι τιμές των νέων πακέτων της Vodafone είναι από τις υψηλότερες σε ΟΟΣΑ και Ε.Ε. Σε αυτό το μοτίβο χθες ο κ. Δρόσσος ανέβασε στο Twitter γραφήματα, σύμφωνα με τα οποία το φθηνότερο από τα έξι προγράμματα με απεριόριστα data, φωνή και SMS που ανακοίνωσε η Vodafone Ελλάδας, το Vodafone Giga Unlimited, με κόστος 55 ευρώ τον μήνα, είναι το δεύτερο ακριβότερο, μετά τις ΗΠΑ, στον ΟΟΣΑ.

Αν αφαιρεθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας, το μηνιαίο κόστος περιορίζεται στα 49,11 ευρώ που, κατά τη Rewheel, είναι το τέταρτο ακριβότερο στον ΟΟΣΑ μετά τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και τη Μάλτα. Όσο για το πακέτο Vodafone Giga Unlimited Ultra (με μηνιαίο κόστος 69,50 ευρώ), που προσφέρει μετάδοση βίντεο πολύ υψηλής ανάλυσης κ.α., στη Rewheel υποστηρίζουν πως είναι το τρίτο ακριβότερο μεταξύ των αντίστοιχων πακέτων στον ΟΟΣΑ μετά από Μάλτα και ΗΠΑ. Με την αφαίρεση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, το πακέτο παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης.

Η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε την Τετάρτη έξι πακέτα, τα τρία από τα οποία απευθύνονται σε ιδιώτες και τα υπόλοιπα τρία σε επιχειρήσεις. Στην αγορά αναμένουν πως θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις από τους ανταγωνιστές της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Rewheel, που βρέθηκε στο στόχαστρο των εταιρειών και της ΕΕΤΤ που μιλούν για λάθος μεθοδολογία και άλλα προβλήματα στην έρευνα για το κόστος των data, συντηρούν το κλίμα αντιπαράθεσης. Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανός -και με παρεμβάσεις στα κοινωνικά δίκτυα- στηρίζει την έρευνα της Rewheel.

Όλα αυτά ενώ αναμένονται τα συμπεράσματα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας για τον ανταγωνισμό και για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή.

Ο κ. Λιανός είναι από αυτούς που θεωρούν πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να έχει τον εκ των υστέρων (ex post) έλεγχο της ρύθμισης στην αγορά τηλεπικοινωνιών, γιατί επηρεάζονται οι τιμές σε άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Διαφορετική άποψη έχει η διοίκηση της ΕΕΤΤ, η οποία έχει σήμερα την αρμοδιότητα. Σήμερα Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τη συγκεκριμένη επιτροπή, ώστε να καταθέσει τις απόψεις της ρυθμιστικής αρχής που εκπροσωπεί.

 

 

* Δείτε το γράφημα σε υψηλότερη ανάλυση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v