Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Δυνατό comeback για ΙΚΕΑ και Intersport

Αν και παραμένει άγνωστη η επίπτωση της ύφεσης στο β’ εξάμηνο του 2020 όσον αφορά την κατανάλωση, ο όμιλος ανακάμπτει μετά το lockdown. Διατηρείται η υψηλή ρευστότητα. Απόφαση μη διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2019.

Φουρλής: Δυνατό comeback για ΙΚΕΑ και Intersport

Εντός του εύρους το οποίο είχε προϋπολογίσει κινήθηκαν οι απώλειες πωλήσεων του ομίλου Φουρλή εν μέσω lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο Β. Φουρλή (φωτό).

Στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου -που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης-, ο κ. Φoυρλής έκανε λόγο για απώλειες της τάξης των 48-49 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στην επίδοση των λιανικών concept (IKEA - Intersport) και μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάιο, ο όμιλος περιόρισε τις απώλειες στο 15%. Για τον δε μήνα Ιούνιο, εκτίμησε ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στο α’ εξάμηνο της χρονιάς.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως το φθινόπωρο αποτελεί κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη των εργασιών του ομίλου αλλά και για τη δυναμική που θα επικρατήσει στο τέταρτο -και παραδοσιακά ισχυρό- τρίμηνο της χρονιάς.

Ο κ. Φoυρλής αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή ρευστότητα για την προώθηση τόσο των επενδύσεών του όσο και για απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης. Τον Μάρτιο του 2020, διέθετε ρευστότητα της τάξης των 83 εκατ. ευρώ, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη και στο τέλος Απριλίου. Αυτή ενισχύθηκε τόσο από νέες πιστωτικές γραμμές όσο και από συμφωνίες μετάθεσης πληρωμών σε μεγάλους προμηθευτές όπως οι ΙντερΙΚΕΑ, Nike και Adidas.

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι επιταχύνονται επενδύσεις με έμφαση και στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης αλλά και στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής του παρουσίας. Ήδη λανσαρίστηκε το ηλεκτρονικό κατάστημα της Athlete’s Foot, το ηλεκτρονικό κατάστημα Intersport στην Κύπρο και πριν λίγες μέρες στην Τουρκία, ενώ έως τις 15 Ιουνίου θα λανσαριστούν τα ομώνυμα e-shops σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ο όμιλος επεκτείνει δε κατά 3.000 τ.μ. το logistic center, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης στα μέσα Ιουλίου.

Παράλληλα, αμέσως μετά το lockdown εγκαινίασε το νέο flagship store της Intersport και της Athlete’s Foot στην οδό Ερμού, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημιουργήσει 3 ακόμη καταστήματα αθλητικών στη Ρουμανία.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται επίσης να λειτουργήσει το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Βάρνα -βάσει του νέου concept-, με εμβαδό 8.000 τ.μ. Η διοίκηση του ομίλου προχωρά επίσης στη δημιουργία μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά, σε κατάστημα μόλις 2.000 τ.μ., από τον προσεχή Οκτώβριο.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο του ομίλου διαμορφώνεται πλέον στα 18 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020.

Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 66,83%, ενέκρινε μεταξύ άλλων τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2019. Τα κέρδη του 2019 αποφασίσθηκε να μεταφερθούν στη χρήση 2020, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρηματοοικονομική επάρκεια και ανάπτυξη του ομίλου στις επιπτώσεις από την πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v