Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: Με δήλωση ετοιμότητας να κλειδώνει η τιμή αναφοράς

Το ζήτημα αυτό έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και διαφάνειας, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών. Οι επενδυτές δικαιούνται να γνωρίζουν τα πιθανά έσοδα, βάσει της τιμής αναφοράς που θα κατακυρωθεί.

ΑΠΕ: Με δήλωση ετοιμότητας να κλειδώνει η τιμή αναφοράς

Να παραμένει η τιμή αναφοράς των νέων, υπό κατασκευή σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας, να «κλειδώνει» με την υποβολή δήλωσης ετοιμότητας εκ μέρους του επενδυτή και όχι με την ηλέκτρισή τους, δηλαδή την ένταξή τους στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, αναφέρει σε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), ως πάγια επιδίωξη της.

Η διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ έχει προβάλει κατ΄ επανάληψη το θέμα αυτό, το έθεσε σε γνώση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας πριν από 18 μήνες (βλ. σχετικό δελτίο Τύπου στις 18.04.2019) και το επαναφέρει σε δημόσια συζήτηση με κάθε ευκαιρία, όπως συνέβη πρόσφατα με τη διαβούλευση επί του νέου νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το ζήτημα αυτό έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας και διαφάνειας, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές φωτοβολταϊκών έργων δικαιούνται να γνωρίζουν ποια έσοδα θα έχουν, βάσει της τιμής αναφοράς που θα κατακυρωθεί για τα έργα που αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν.

Η διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ εκφράζει την ικανοποίησή της για πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προτίθεται να προβεί σε αλλαγές, όσον αφορά στη διαδικασία ηλέκτρισης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, με την καθιέρωση πιστοποιημένου ελέγχου για την ολοκλήρωσή τους, ώστε να καθορίζεται η οριστική τιμή αναφοράς.

Η διοίκηση της ΠΟΣΠΗΕΦ οφείλει επίσης να επισημάνει ότι εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η ταχεία επέκταση των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ με την προσθήκη τουλάχιστον ενός μετασχηματιστή σε καθέναν απ΄ αυτούς, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, τονίζει η ανακοίνωση. Εάν αυτή η παρέμβαση δεν γίνει αμέσως, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις νέες φωτοβολταϊκές επενδύσεις και το ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v