Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζουν πώληση δανείων της Vivartia Eurobank-ETE

Ολοκληρώνουν την προεργασία για να «τρέξουν» διαγωνισμό πώλησης συνολικών απαιτήσεων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Ο σύμβουλος, η άτυπη διερεύνηση και το ενδιαφέρον. Στα 424 εκατ. ευρώ ο δανεισμός.

Ετοιμάζουν πώληση δανείων της Vivartia Eurobank-ETE

Ένα βήμα πριν από την εκκίνηση διαγωνισμού πώλησης των δανειακών τους απαιτήσεων έναντι της Vivartia βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας την πίεση προς την Τράπεζα Πειραιώς, σε σχέση με την επόμενη ημέρα του ομίλου MIG.

Eurobank και Εθνική φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε από κοινού διαδικασία πώλησης συνολικών απαιτήσεων, της τάξης των 200 με 205 εκατ. ευρώ (120 εκατ. ευρώ η Eurobank και 80 με 85 εκατ. ευρώ η Εθνική) και έχουν αναθέσει το σχετικό mandate στην Axia Ventures.

Η πρωτοβουλία της παραπάνω διαδικασίας ανήκει, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στην Εθνική Τράπεζα, η οποία εξέταζε, εδώ και μήνες, τη διάθεση του δανειακού της ανοίγματος στη Vivartia. Η αρχική σκέψη ήταν να ενταχθούν τα δάνεια στην τιτλοποίηση Frontier, αλλά τελικώς αποφασίστηκε, όπως και με τα δάνεια της «Ελληνική Χαλυβουργία», να τρέξει ξεχωριστός διαγωνισμός.

Η διαδικασία διευρύνθηκε, εκ των υστέρων, με την είσοδο της Eurobank, ενώ είναι εις γνώση και των υπόλοιπων πιστωτριών τραπεζών του ομίλου Vivartia (Πειραιώς, Αlpha Βank).

Παρότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη συμβάσεις εμπιστευτικότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυπη διερεύνηση έδειξε ικανοποιητικό αρχικό ενδιαφέρον από πλευράς private equity funds. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, ενδιαφέρον για τα δάνεια της MIG επέδειξαν Emma Capital, Comer Group, Farallon, Oak Hill.

Το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εξ αυτών εστιαζόταν στην απόκτηση ελέγχου της Vivartia, ενώ στο παρελθόν έχουν εμφανισθεί ως ενδιαφερόμενοι για τη Vivartia και επιχειρηματικοί όμιλοι (Σαββίδης, Μαρινάκης κ.ά.).

Στο τέλος του 2019, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο όμιλος Vivartia είχε συνολικό δανεισμό 424,2 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα 369,3 εκατ. ευρώ, με τα -συγκρίσιμα- EBITDA χρήσης 2019 να διαμορφώνονται στα 64 εκατ. ευρώ.

Βασικός μέτοχος της Vivartia Συμμετοχών είναι η MIG με 92,08%. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς, ως μοναδικός πιστωτής της μητρικής του ομίλου MIG και κάτοχος του 31% του μετοχικού της κεφαλαίου, «έτρεξε», διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του συνόλου των δανείων της, χωρίς να έχει προς το παρόν ανακοινώσει οτιδήποτε σε σχέση με την έκβασή του.

Η ιρλανδική Comer, που φερόταν να είχε υποβάλει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά, απέσυρε, σύμφωνα με την αγορά, το ενδιαφέρον της, ενώ φημολογείται ότι υπάρχουν πλέον συζητήσεις με την Davidson Kempner (DK).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v