Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σφήνα CVC στη... σφήνα των τραπεζών για τη Vivartia

Ως «ικανοποιητική» κρίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η προσφορά του fund για τη Vivartia. Ο αιφνιδιασμός της αγοράς από την κίνηση της CVC και ποια είναι τα επόμενα βήματα. Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Η σφήνα CVC στη... σφήνα των τραπεζών για τη Vivartia

Aπό σφήνα σε σφήνα πάει η υπόθεση της MΙG καθώς, ενόσω η υπόθεση πώλησης των δανείων της MΙG από την Πειραιώς δεν έκλεισε επί μήνες, ήρθε πρώτα η σφήνα Eθνικής και Eurobank αναφορικά με την πρόθεση πώλησης των δανείων της Vivartia και αιφνιδιαστικά χθες, η ανακοίνωση της MIG ότι έχει στα χέρια της δεσμευτική προσφορά εκ μέρους της CVC Capital Partners, για την εξαγορά της Vivartia. Σύμφωνα δε με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να παγώσει για λίγο τη διαγωνιστική διαδικασία όσον αφορά στην πώληση των δανείων της Vivartia. 

Η είδηση αυτή είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή, καθώς μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού κι ενώ προφανώς ο κλάδος εστίασης της εταιρείας πλήττεται (Everest, Goody's κ.λπ.), εκδηλώνεται ενδιαφέρον εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Vivartia που κατέχει η MIG από ένα πολύ σοβαρό επενδυτικό σχήμα, που έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της υγείας (με κορυφαία την εξαγορά του ομίλου Υγεία έναντι σημαντικού τιμήματος), ενώ διεκδικεί και την Εθνική Ασφαλιστική.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με νόημα ότι προφανώς σημαντικό «τυρί» για τους επενδυτές αποτελούν οι δύο άλλοι σημαντικοί κλάδοι δραστηριότητας της Vivartia (ΔΕΛΤΑ και Μπάρμπα Στάθης), αλλά και το γεγονός ότι γνωρίζουν τη MΙG και τους ανθρώπους της διοίκησής της, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τη σημαντική συναλλαγή του Υγεία, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

Το γεγονός ότι η διοίκηση της MΙG αποφάσισε να διαπραγματευτεί κατ' αποκλειστικότητα με τη CVC έως τις 6/11/2020 αποτυπώνει κι από την έτερη πλευρά τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης προσφοράς, η οποία λένε οι πληροφορίες ότι χαρακτηρίζεται κατ' αρχάς ικανοποιητική από τους γνωρίζοντες, όχι μόνο για την ίδια τη MΙG αλλά και για τις πιστώτριες τράπεζες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της προσφοράς, πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν περιλαμβάνει κάποιο κούρεμα για τα τραπεζικά δάνεια της Vivartia, που ανέρχονται σε 425 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Πειραιώς, εφόσον ευοδωθεί η συναλλαγή, θα κερδίσει σημαντική μείωση του «ρίσκου» της από τον όμιλο MΙG, ως ο βασικότερος δανειστής.

Προφανώς, όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση, η προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (τελική έγκριση από τα αρμόδια όργανα της CVC, συμφωνία επί των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MΙG στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για τη διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 6/11/2020. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, η MΙG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα υποστηρίξει την εταιρεία στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής που θα συμφωνηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι παρά τη συγκυρία, εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρότατους επενδυτικούς ομίλους για μεγάλες ελληνικές εταιρείες (προχθές ήταν η είσοδος των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ, χθες η προσφορά CVC για τη Vivartia), αλλά και ότι κάποιες εταιρείες που βαρύνονται από δανεισμό, πλην όμως έχουν κυρίαρχη θέση, σοβαρή διοίκηση και προοπτικές, δεν είναι καταδικασμένες για τα «αζήτητα», ούτε για «ξεφόρτωμα άρον άρον» από τις τράπεζες.

Κάτι που φάνηκε (μεσούσης και πάλι της κρίσης του κορωνοϊού) και με την υπόθεση Forthnet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v