Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΑΕ: Πρόβλεψη για βουτιά 65% του τζίρου φέτος

Βαριές για την εταιρεία οι επιπτώσεις από την πανδημία. Συνεχίζονται οι επενδύσεις για ανακαινίσεις και νέα καταστήματα στα αεροδρόμια. Οι επιδόσεις του 2019 ανά τομέα δραστηριότητας.

ΚΑΕ: Πρόβλεψη για βουτιά 65% του τζίρου φέτος

Πτώση πωλήσεων κατά 60%-65% και αντίστοιχη επιρροή για τα μεικτά αποτελέσματα το 2020 αναμένει η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδιωτικού εμπορίου της χώρας, η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, αν και η διοίκησή της θεωρεί ότι και η παραπάνω πρόβλεψη παραμένει «δυναμική», όσο η πανδημία επηρεάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τόσο τα εμπορικά καταστήματα στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας όσο και στα μεγάλα λιμάνια αλλά και στους συνοριακούς σταθμούς -τουλάχιστον έως το τέλος του 2020- επλήγη σφοδρά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έφερε μαζί της η Covid-19, δεδομένου ότι οι πωλήσεις της και άρα η δραστηριότητά της εξαρτώνται ευθέως από τον τουρισμό, αλλά και τη διάθεση αγορών εκ μέρους των ταξιδιωτών.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε όλες τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις, τόσο όσον αφορά την αναστολή εργαζομένων όσο και έκπτωσης ενοικίων, ενώ μηδένισε τις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, λειτουργώντας με προσωπικό ασφαλείας στα 110 καταστήματά της σε 46 περιοχές ανά την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στη λήξη του 2019, η εταιρεία απασχολούσε 1.110 μόνιμους εργαζόμενους και 134 εποχικούς.

Παράλληλα, διαπραγματεύτηκε τη μετάθεση πληρωμών με τους βασικούς της προμηθευτές.

Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό χρήσης του 2019, χρονιάς όπου ο όμιλος των ΚΑΕ είχε θετικές επιδόσεις στο σύνολο των δραστηριοτήτων του. Συγκεκριμένα, πέρυσι η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών πέτυχε αύξηση πωλήσεων στα 298,3 εκατ. ευρώ από 280,8 εκατ. ευρώ το 2018 και αύξησε τους πελάτες της κατά 4,5% (υπερβαίνοντας τη μέση άνοδο της επιβατικής κίνησης που ήταν +2,9%).

Στο δίκτυο καταστημάτων εντός των αεροδρομίων η ΚΑΕ παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 7,8% στα 195,8 εκατ. ευρώ, στο δίκτυο των λιμανιών παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 27,4% στα 12,6 εκατ. ευρώ (μετά και την ύφεση των προσφυγικών ροών και την ομαλοποίηση της σύνδεσης με την Τουρκία κατά το 2019).

Αύξηση παρουσίασε επίσης η δραστηριότητα στους συνοριακούς σταθμούς, όπου η ΚΑΕ πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 71,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,9% σε σχέση με το 2018. Σημειώνεται ότι η ΚΑΕ διατηρεί το δικαίωμα πώλησης στους παραμεθόριους σταθμούς με Αλβανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία ως το τέλος του 2020, μετά από σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε το 2019 και παρέτεινε αυτή τη δυνατότητα, αν και από το 2017 σε σχετικό άρθρο του νόμου 3842/2010 προβλεπόταν η παύση πώλησης αφορολογήτων ειδών σε παραμεθόριους σταθμούς με χώρες εκτός Ε.Ε.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, η εταιρεία το 2019 παρουσίασε λειτουργικά κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ (έναντι 53 το 2018) και καθαρά μετά φόρων κέρδη ύψους 42,9 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ. ευρώ το 2018.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες -που δεν περιορίζονται μόνο στην πανδημία αλλά αφορούν και την κρίση στα σύνορα με την Τουρκία και άρα τη μείωση του διασυνοριακού εμπορίου με τη γείτονα-, η ΚΑΕ συνεχίζει να επενδύει το 2020 στο δίκτυό της. Φέτος, θα δαπανήσει συνολικά 16,5 εκατ. ευρώ για να ανανεώσει την εικόνα των καταστημάτων της αλλά και να αποκτήσει επιπλέον τετραγωνικά εμπορικών χώρων στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport. Σημειώνεται ότι στη λήξη της χρήση του 2019 η εταιρεία παρουσίασε δανεισμό ύψους 65 εκατ. ευρώ (πρόκειται για ενδοομιλικό δανεισμό με εγγύηση από τη μητρική Dufry), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμά της ανήλθαν στα 22,6 εκατ. ευρώ (έναντι 10,3 εκατ. ευρώ στη λήξη του 2018).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v