Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πλάνο για επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς

Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου για να «κτισθεί» story ιδιωτικοποίησης. Επικαιροποιεί το business plan η τράπεζα. Τιτλοποιήσεις της τάξης των 20 δισ. για να «καθαρίσει» με τα NPEs. Πως συνδέονται με το ύψος της ΑΜΚ. Οι ενέργειες κυβέρνησης και ΤΧΣ.

Το πλάνο για επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς

Το πλάνο ενεργειών, που πρέπει να αναλάβουν κυβέρνηση, ΤΧΣ και διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να επιχειρηθεί, σε βάθος μερικών μηνών, η επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, μετά την ορατή κρατικοποίησή της, λόγω μετατροπής των CoCos, αποφάσισε η διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, της περασμένης Πέμπτης, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Όπως έγραψε το Euro2day.gr στην σύσκεψη αποφασίστηκε, αφενός η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς να διενεργηθεί κατά το πρότυπο αυτής της Eurobank, το 2014, αφετέρου να δρομολογηθεί νομοθετική αλλαγή στο νόμο, που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ΤΧΣ παρέδωσε, ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών προσχέδιο τροπολογίας του νόμου. Η όποια νομοθετική διάταξη θα πρέπει, όμως, να έχει τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και να τύχει της έγκρισης της DG Comp. 

Η διοίκηση της Πειραιώς ανέλαβε, από την πλευρά της την υποχρέωση επικαιροποίησης του business plan, εν όψει ιδιωτικοποίησης. Πρόκειται για ένα πλάνο εμπροσθοβαρών ενεργειών, καθώς κυβέρνηση και ΤτΕ, σε απόλυτη σύμπνοια, θέλουν η ιδιωτικοποίηση να διενεργηθεί σε βάθος εξαμήνου.

Το νέο business plan θα φέρνει μπροστά περαιτέρω ενέργειες μείωσης κόστους, αξιοποίησης στοιχείων ενεργητικού και τακτοποίησης εκκρεμοτήτων που άπτονται της κεφαλαιακής επάρκειας (πρόσθετες προβλέψεις), ώστε να παρουσιαστεί στους επενδυτές ένα θελκτικό story οργανικής κερδοφορίας.

Θεμέλιο λίθο, όμως, του story θα αποτελεί η ριζική αντιμετώπιση των NPEs. Μια από τις βασικές ευθύνες κυβέρνησης και αρχών είναι να καταλήξουν, γρήγορα, στην επόμενη συστημική λύση υποβοήθησης των τραπεζών για την ολική, πλέον, αντιμετώπιση των NPEs. Είτε αυτή είναι μια εθνική Asset Management Company, είτε ένα πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», θα πρέπει να έχει εγκριθεί και οριστικοποιηθεί, ως προς την εφαρμογή του, μερικούς μήνες πριν το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης.

Έτσι, οι επενδυτές θα γνωρίζουν, πριν την ΑΜΚ με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια προσφορά, την περίμετρο των NPEs της Πειραιώς, που θα ενταχθούν στη συστημική λύση και το πόσο θα στοιχίσει στην τράπεζα. Το λογικό είναι η λύση αντιμετώπισης των NPEs της Πειραιώς να είναι έτοιμη πριν την ΑΜΚ και να αποσκοπεί στο μηδενισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει ήδη υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την Intrum για την τιτλοποίηση Phoenix μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ ενώ έπεται η τιτλοποίηση Vega, μικτής λογιστικής αξίας 5 δισ. ευρώ. Για να ρίξει το NPE ratio σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα, θα απαιτηθεί μια τιτλοποίηση της τάξης των 13 -14 δισ. ευρώ το 2021, η οποία καλό είναι να ξεκινήσει πριν το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης και να είναι ώριμη για ολοκλήρωση αμέσως μετά την επιτυχή κατάληξή του.

Πως συνδέονται οι τιτλοποιήσεις με το ύψος της ΑΜΚ

Η ζημιά, που θα εγγράψει η τράπεζα από την εφαρμογή της συστημικής λύσης υποβοήθησης της τιτλοποίησης ( σταδιακά ή εφάπαξ), θα αποτελέσει τον ένα παράγοντα, ως προς τον υπολογισμό του ύψους της ΑΜΚ, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση. Ο άλλος παράγοντας θα είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, που απαιτείται για να συμμετάσχει απρόσκοπτα η Πειραιώς στην εκτιμώμενη αύξηση αναγκών χρηματοδότησης που θα πυροδοτήσει η εισροή στην οικονομία των υψηλών κοινοτικών πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Πέραν των παραπάνω απαιτείται να έχει βελτιωθεί αισθητά το κλίμα στην αγορά για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα. Αυτό προϋποθέτει να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις εξόδου από την περιδίνηση της πανδημίας (εμβόλιο) και να έχουν προεξοφληθεί στο ταμπλό του Χ.Α οι προοπτικές για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, χάρη στους κοινοτικούς πόρους και το σχέδιο αξιοποίησής τους.

Η ορατότητα, δηλαδή, για το χρόνο ανάληψης του εγχειρήματος παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Κυβέρνηση και ΤτΕ ευελπιστούν ότι η ορατότητα θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά από τους πρώτους μήνες του 2021 όταν και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το timing της κίνησης.

Το γεγονός πάντως ότι όλοι συνειδητοποίησαν γρήγορα πως η συζήτηση για την Πειραιώς πρέπει να πάει στην επόμενη ημέρα, δείχνει ότι έστω με καθυστέρηση, το σύστημα επέδειξε αντανακλαστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v