Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2020

Η αλλαγή στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ και οι πιθανές νάρκες

Η αλλαγή στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ και οι πιθανές νάρκες

Έτοιμο, ως προς την προώθηση διάταξης, που θα επιτρέπει ξεκάθαρα να ασκεί δικαιώματα προτίμησης σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών στις οποίες διατηρεί ποσοστά, εμφανίστηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα της Πειραιώς, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ΤΧΣ εκπόνησε προσχέδιο τροπολογίας, το οποίο φέρεται να έχει ήδη παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου. Το προσχέδιο εκπονήθηκε, προφανώς, το προηγούμενο διάστημα, όσο ο Paulson «βομβάρδιζε» ΤΧΣ, κυβέρνηση και Πειραιώς με προτάσεις για διενέργεια αύξησης κεφαλαίου στην Πειραιώς, πριν τη μετατροπή των CoCos.

Το θέμα, όμως, της παροχής δυνατότητας συμμετοχής του ΤΧΣ σε αυξήσεις κεφαλαίου δεν είναι διόλου απλό.
Άπτεται του βασικού σκοπού του Ταμείου, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος.

Ο ιδρυτικός νόμος του ΤΧΣ, όπως έχει τροποποιηθεί, προβλέπει ότι χορηγεί κεφαλαιακή ενίσχυση σε τράπεζες αποκλειστικά για την κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων και εφόσον έχει εξαντληθεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις, που θέτει η κοινοτική οδηγία περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων (σ.σ. η περίφημη BRRD).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να τύχουν της έγκρισης της DG Comp.

Κοινώς, έχουμε δρόμο…

Υ.Γ.: Το ζήτημα δεν ενδιαφέρει μόνο την Πειραιώς αλλά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v