Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SGS Greece: Οι πιστοποιήσεις υγειονομικής ασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας

Στις διαδικασίες κατοχύρωσης ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων επικεντρώνεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που συμμετέχει και στην έρευνα του εμβολίου της Οξφόρδης. Τα πλάνα της θυγατρικής εκτός Covid-19.

SGS Greece: Οι πιστοποιήσεις υγειονομικής ασφάλειας σε συνθήκες πανδημίας

Νέες υπηρεσίες μέσα στην πανδημία προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια λειτουργίας επιχειρήσεων και δημόσιων χώρων δημιούργησε η SGS Greece, η ελληνική θυγατρική του ομώνυμου ελβετικού ομίλου, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στο χώρο των επιθεωρήσεων, επιβλέψεων, επαληθεύσεων, εργαστηριακών αναλύσεων και πιστοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, η ανάγκη πιστοποίησης ορθών πρακτικών αποκτά άλλο νόημα με το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς o έλεγχος και η πιστοποίηση των καθαρισμών και απολυμάνσεων αποτελούν εχέγγυα για ασφαλή λειτουργία, και άρα για διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η SGS Greece έχει αναπτύξει την υπηρεσία Disinfection Monitored, η οποία επικυρώνει την αποτελεσματικότητα και τη σωστή εφαρμογή όλων των διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης, συμπεριλαμβανομένου του ιού Covid-19 σε οποιοδήποτε χώρο υψηλής συνάθροισης ανθρώπων. Ήδη, η εταιρία συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών (για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα COVID – 19 Testing Points στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»), αλλά και με τα ξενοδοχεία Radisson Blu Park και Novotel και MGallery.

«H SGS κάνει τον έλεγχο και την επαλήθευση των διαδικασιών απολύμανσης, και εφόσον η διαδικασία τηρείται ορθά, πιστοποιεί με ειδικό σήμα τον οργανισμό ή την επιχείρηση ως υγειονομικά συνεπή» αναφέρει ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος συμπληρώνει πως δευτερογενώς η εταιρεία δύναται να ελέγξει για την ύπαρξη παθογενών οργανισμών και εν προκειμένω του ιού Covid 19. Κατά τον ίδιο, μάλιστα η υπηρεσία μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τουριστικά λεωφορεία και ταξί, αλλά και σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα τα σχολεία.

Η εξειδίκευση της SGS μάλιστα την καθιστά συνεργάτη της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς αποτελεί μέλος του consortium για την έρευνα του εμβολίου του κορωνοϊού που τρέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με την AstraZeneca. «Ο όμιλος μέσω του Biosafety Center of Excellence που διατηρεί στη Γλασκώβη συνεργάζεται στενά με τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, ενώ εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει αξιόπιστο τμήμα (business life science) με εγκαταστάσεις σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, το οποίο συμμετέχει σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων.

Πέραν των επιτόπιων ή εξ αποστάσεως ελέγχων σε δημόσιους χώρους ο όμιλος έχει αναπτύξει σειρά υπηρεσιών που μελλοντικά θα μπορούσαν να λανσαριστούν και στην Ελλάδα, όπως τα rapid tests σε επιχειρήσεις ή οργανισμούς αλλά και η πλατφόρμα travel pass. «Πρόκειται για μια ψηφιοποιημένη εφαρμογή στην οποία καταχωρούνται τα τεστ και τα εμβόλια που κάθε ταξιδιώτης έχει κάνει για διάφορες ασθένειες, πέραν της Covid 19, που δίνει τη δυνατότητα άμεσης εισόδου σε χώρες με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και απαιτήσεις. Όσον αφορά τα rapid tests, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι κατ’αρχάς ότι προσφέρουν άμεση αντίδραση σε πιθανό κρούσμα μόλυνσης εφόσον μπορεί να ελεγχθεί μεγάλο πλήθος, αλλά και το χαμηλό κόστος».

Εκτός των υπηρεσιών ωστόσο που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση η SGS Greece δραστηριοποιείται σε μεγάλο φάσμα διαδικασιών πιστοποίησης στην Ελλάδα από το 1933 οπότε και εγκαταστάθηκε ως 100% θυγατρική του ομώνυμου ελβετικού ομίλου.

Σημειώνεται ότι το 2019 η ελληνική θυγατρική έκλεισε με έσοδα που ξεπέρασαν τα 6 εκατ. ευρώ ενώ απασχολεί 62 εργαζομένους. Ο μητρικός όμιλος έχει παρουσία σε περισσότερες από 150 χώρες με 2.600 γραφεία και εργαστήρια και δυναμικό που ξεπερνά τους 94.000 εργαζομένους. Εδρεύει στη Γενεύη, είναι εισηγμένος στο ελβετικό χρηματιστήριο, ενώ 2019 ο ενοποιημένος τζίρος του ξεπέρασε τα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα και τα κέρδη τα 702 εκατ. ελβετικά φράγκα.

«Βασικός τομέας δραστηριότητας μας ήταν ανέκαθεν ο χώρος της διακίνησης φορτίων και παραμένει το core business μας. Πιστοποιούμε τη συναλλαγή και τη μετακίνηση των φορτίων αποτελώντας τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ Ελλήνων και ξένων προμηθευτών», σημειώνει ο κ.Μιχαήλ, αναφέροντας ως πελάτες τα μεγάλα διυλιστήρια αλλά και τη μεταλλευτική βιομηχανία (Μυτιληναίος, ΙΜΕΡΗΣ, ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ).

Η εταιρία επίσης έχει επεκταθεί σε συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων αλλά και τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, ενώ διεισδύει και στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, πεδίο που σύμφωνα με τον κ.Μιχαήλ έχει σημαντικές προοπτικές. «Ελέγχουμε με ειδικές διαδικασίες την εφαρμογή των αγροτικών πρακτικών και πιστοποιούμε αναλόγως τον παραγωγό, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς μεταποίησης».

Η SGS Greece διαθέτει επίσης ειδικό εργαστήριο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρακολουθεί την ανταπόκριση των μεσογειακών φυτών σε αγροχημικά, παράγοντας αποτελέσματα αξιοποιήσιμα από όλο το δίκτυο της SGS. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η ελληνική θυγατρική προετοιμάζει μια ακόμη επένδυση δημιουργίας ειδικού εργαστηρίου για ελέγχους και πιστοποιήσεις προϊόντων και πρακτικών για την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων.

Τέλος. η SGS Greece παρέχει υπηρεσίες πιστοποίησης και labeling που βοηθούν την εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα, ενώ αναδεικνύεται και στον τομέα της ναυτιλίας ελέγχοντας και πιστοποιώντας την ασφαλή μετακίνηση σκαφών (ως προς την μεταφορά παθογενών οργανισμών). Τέλος η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ΚΤΕΟ, μιας υπηρεσίας που ήδη αναπτύσσεται από της SGS στις αγορές της Ισπανίας και της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v