Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα «παίζεται» η Δημόσια Πρόταση Newsphone

Με βάση τη δημόσια πρόταση που ολοκληρώνεται σήμερα, η Newsphone αποτιμάται στα 13,08 εκατ. ευρώ, όταν διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο 8,27 εκατ. ευρώ και δηλώνει αισιόδοξη για την είσπραξη αρκετών άλλων εκατ. ευρώ μέσα από δικαστική διεκδίκηση.

Σήμερα «παίζεται» η Δημόσια Πρόταση Newsphone

Σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση των βασικών μετόχων της Newsphone προς τους επενδυτές μειοψηφίας και μένει να δούμε αν τελικά θα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο εκ του νόμου 90%, προκειμένου αυτή να καταστεί επιτυχής (μέχρι και τη 16η Νοεμβρίου είχε συγκεντρωθεί το 86,09% του συνόλου των τίτλων).

Πάντως, η πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης ότι εισέπραξε από το Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν τρία εκατ. ευρώ μάλλον δεν βοηθάει στην επιτυχία του εγχειρήματος (το Euro2day.gr είχε αναφερθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο θέμα). Και αυτό γιατί αν κάποιος προσθέσει στα τρία αυτά εκατ. και το καθαρό ταμείο της 30ής Ιουνίου 2020 (5,342 εκατ. ευρώ), τότε σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν αποτιμήσει στη δημόσια πρόταση τη Newsphοne στα 13,088 εκατ. ευρώ, όταν τα 8,275 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 63,2% της αποτίμησης) «περισσεύουν» στο ταμείο της, ακόμη και αν μηδενιστούν οι τραπεζικές της υποχρεώσεις!

Πέραν όμως αυτού, υπάρχει και άλλη μεγάλου ύψους δικαστική διεκδίκηση της Newsphοne προς το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία έχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Ενδεικτική είναι η σχετικά αναφορά της διοίκησης της Newsphοne στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο:

«Επίδικη απαίτηση κατά ΟΓΑ ποσού €7.272.984,88: Σύμφωνα με τις αποφάσεις 4565/2019 και 4566/2019 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απορρίφθηκε η αγωγική απαίτηση της Εταιρείας για την υλοποίηση συμπληρωματικού έργου παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικών πληροφοριών στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Η εταιρεία άσκησε Αιτήσεις Αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ και εκτιμά ότι η υπόθεση αυτή θα έχει θετική έκβαση. Για την εν λόγω επίδικη απαίτηση έχει διενεργηθεί επαρκής πρόβλεψη ποσού €2.850.000,00. Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων και δοθέντος ότι κατά την εκτίμηση του Νομικού Συμβούλου για το ουσιαστικό θέμα της διαφοράς του ΟΓΑ έχει ήδη αποφανθεί το Σ.Τ.Ε., ο Νομικός Σύμβουλος εκτιμά ότι είναι σφόδρα πιθανή η δικαστική ευδοκίμηση της υποθέσεως αυτής, υπέρ της εταιρείας».

Μετά απ’ όλα αυτά, εύλογα τίθεται το ερώτημα από πολλούς: Μήπως τελικά το προσφερόμενο τίμημα προς τους μετόχους μειοψηφίας είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ιδίως όταν αντιστοιχεί μόλις στο 63% των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης; (ίδια κεφάλαια 30ης Ιουνίου στα 20,7 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v