Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στη Cepal

Η DK και επίσημα προτιμητέος επενδυτής για το 80% της Cepal και «φέτας» mezzanine notes της τιτλοποίησης Galaxy. Το τίμημα, τα σημεία που δεν έχουν διευκρινισθεί, η διαδικασία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και τα οφέλη για την Alpha.

Alpha Bank: Διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στη Cepal

H Davidson Kempner (DK) αποτελεί και επίσημα τον προτιμητέο επενδυτή στη διαγωνιστική διαδικασία, την οποία «έτρεξε» η Alpha Bank για την πώληση ποσοστού ως 100% στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal καθώς και «φέτας» των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) της τιτλοποίησης Galaxy.

Η Αlpha Bank, με σημερινή ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την ανάδειξη της DK σε πλειοδότη του διαγωνισμού, γνωστοποιώντας ότι οι δύο πλευρές εισέρχονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους όρους της συναλλαγής.

Σύμφωνα, πάντως, με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η προσφορά της DK ανέρχεται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 290 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει διαρρεύσει αν το προσφερόμενο τίμημα αφορά στο 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal ή αποτυπώνει την αξία στην οποία αποτιμά η προσφορά το 100% της εταιρείας διαχείρισης. Άγνωστο, προς το παρόν, παραμένει αν υπάρχουν ρήτρες earn out στην προσφορά της DK, καθώς και οι πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη μέρους του τιμήματος.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Alpha θα διατηρήσει μειοψηφικό πακέτο στη Cepal, εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, το ύψος του οποίου δεν θα ξεπερνά το 20%, ώστε να μην την ενοποιεί. Επίσης, δεν έχει διευκρινισθεί τι μέρος του προσφερόμενου τιμήματος αφορά στην αγορά «φέτας» των mezzanine notes της τιτλοποίησης Galaxy. Με βάση, πάντως, προηγούμενες συναλλαγές (σ.σ. το 20% των mezzanine notes της τιτλοποίησης Cairo αποτιμήθηκε 14 εκατ. ευρώ), εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρή η συνεισφορά αυτού του σκέλους της συναλλαγής στο προσφερόμενο τίμημα.

Μετά την ανάδειξη της DK ως προτιμητέου επενδυτή, ξεκινά η διαπραγμάτευση για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA), η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή του έτους, εντός δηλαδή του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η διοίκηση της τράπεζας.

Το γεγονός ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος αποτελεί το πρώτο μεγάλο όφελος για την τράπεζα καθώς πριν από μερικούς μήνες, όταν επανεκκινήθηκε ο διαγωνισμός, εν μέσω πανδημίας, περίσσευε η απαισιοδοξία για την κατάληξή του.

Επιπρόσθετα, η υπογραφή του SPA δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποαναγνώρισης (σ.σ. μένει να φανεί αν απαιτείται δωρεάν απόδοση mezzanine notes) μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση δανείων στην Ελλάδα, που θα μειώσει το NPE ratio στο 25% σε επίπεδο ομίλου και στο 21% σε εταιρικό επίπεδο.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (Non Performing Loans - NPLs) θα περιορισθεί, σε επίπεδο τράπεζας, στο 13% από 29% καθώς σε απόλυτα νούμερα τα NPLs θα μειωθούν στα 4,7 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ.

Η Alpha θα εγγράψει λογιστική ζημιά από τη συναλλαγή μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ. Περίπου 700 εκατ. ευρώ από την πώληση/αποτίμηση των mezzanine ομολογιών, ενώ θα υποχρεωθεί να σχηματίσει υψηλές πρόσθετες προβλέψεις στο Q4, προκειμένου να μη βρεθεί, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με δείκτη κάλυψης κάτω του 30% από 44% σήμερα.

Η επίδραση στα κεφάλαια, όμως, θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη των 300 μ.β., λόγω του μηδενικού συντελεστή στάθμισης των τίτλων πρώτης διαβάθμισης της τιτλοποίησης, ύψους περίπου 3,6 με 3,7 δισ. ευρώ, οι οποίοι φέρουν κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Η διατήρηση μειοψηφικής συμμετοχής στη Cepal, η οποία διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις ύψους 33 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ακόμη από τα οφέλη για την Αlpha Bank. Υπενθυμίζεται ότι, τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων Retail και Wholesale καθώς και του προσωπικού τους από την τράπεζα στη Cepal. Το ποσοστό των εργαζομένων που έχει αποδεχθεί εθελοντικά τη μεταφορά του ξεπερνά το 90%.

Από 1ης Δεκεμβρίου το σύνολο της διαχείρισης των NPEs της τράπεζας θα διενεργείται από τη Cepal. Η χρονική διάρκεια της σύμβασης αποτελεί κρίσιμο σημείο της συμφωνίας με τον προτιμητέο επενδυτή ( DK), που θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι η doValue ανέλαβε τη διαχείριση των NPEs της Eurobank για 14 χρόνια.

Η DK, με την αγορά της Cepal, θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση απόκτησης κρίσιμης μάζας υπό διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς θα της προσθέσει 33 δισ. ευρώ υπό διαχείριση assets.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, μέσω της ιταλικής θυγατρικής της Prelios, υπέγραψε με την Intesa συμφωνία για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου με NPEs ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ με την ίδια κίνηση αγόρασε και χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων 3 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, η DK έχει αγοράσει από την Πειραιώς χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από ναυτιλιακά δάνεια (Nemo).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v