Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στο 1 δισ. ευρώ τα νέα NPEs λόγω Covid-19

Καλύτερο το μείγμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν στην τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των 10,8 δισ. ενώ είναι καλυμμένα με προβλέψεις κατά 60%, τόνισε ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης. Τα χρονοδιαγράμματα.

Alpha Bank: Στο 1 δισ. ευρώ τα νέα NPEs λόγω Covid-19

“ Στην τιτλοποίηση των 10,8 δις ευρώ – πακέτο Galaxy – συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το προβληματικό κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου της Alpha Bank», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης κατά την ενημέρωση των αναλυτών και πρόσθεσε: «Αυτό κάνει τη διαχείριση του εναπομείναντος κομματιού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πιο εύκολα διαχειρίσιμο, με κινήσεις οργανικές και όχι μόνο».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα απομείνουν στην τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Galaxy και της Cepal είναι καλυμμένα με προβλέψεις κατά 60%. «Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η τράπεζα θα είναι πιο δυνατή κεφαλαιακά, με ισχυρές προβλέψεις επί τους προβληματικού χαρτοφυλακίου και το μείγμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα απομείνουν είναι καλύτερο», ανέφερε.

Χρονοδιάγραμμα

Τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί το carve-out δηλαδή η μεταφορά του προσωπικού από την τράπεζα στην Cepal, τον Δεκέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία με τον προτιμητέα επενδυτή – το fund Davidson Kempner – και μέχρι το τέλος του πρώτου 3μηνου του 2021 θα γίνει το hive down (απόσχιση) και η ολοκλήρωση της διπλής συναλλαγής: τιτλοποίηση των 10,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων και πώληση ποσοστού (80%) της Cepal.

Νέα NPEs

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν μετά την άρση του moratorium θα κινηθούν στην περιοχή των 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 15%-20% επί του συνόλου των 4,2 δισ. ευρώ που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή. Τον Σεπτέμβριο έληξε η αναστολή για 1,2 δισ. ευρώ δάνεια – από το σύνολο των 5,2 δισ. ευρώ που μπήκαν εξαρχής σε αναστολή - και το 87% αυτών εξυπηρετείται κανονικά.

Θα στηρίξουμε τους πελάτες μας

Η τράπεζα ετοιμάζει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να στηρίξει τους πελάτες της, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μετά την άρση των moratorium. «Πλην του προγράμματος Γέφυρα στο οποίο αιτήθηκαν ένταξη 44.000 πελάτες μας, με δάνεια 2,7 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δις ευρώ βρίσκεται σε καθεστώς moratorium σχεδιάζουμε να τους στηρίξουμε και με άλλα μέτρα σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα των μηνιαίων πληρωμών», ανέφερε ο CEO της Αlpha Bank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v