Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SingularLogic: Η επόμενη μέρα μετά το deal

Ριζικές ανακατατάξεις μεριδίων αγοράς στον κλάδο πληροφορικής, μετά το διαφαινόμενο deal. To μεγάλο στοίχημα και οι προοπτικές των δύο αγοραστών. Οι τομείς ευθύνης που θα αναλάβουν Space Hellas και Epsilon Net.

SingularLogic: Η επόμενη μέρα μετά το deal

Μετά την υπογραφή του SPA για την εξαγορά της SingularLogic από το σχήμα Space Hellas και Epsilon Net το βράδυ της Παρασκευής, όλα δείχνουν πως στις αρχές της νέας χρονιάς θα έχουμε την οριστικοποίηση του deal και την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε έναν από τους βασικότερους ομίλους της εγχώριας αγοράς.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει το Euro2day.gr, η συγκεκριμένη εξαγορά είναι σε θέση να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις δυνάμεων στο σύνολο του κλάδου. Και αυτό γιατί η SingularLogic μπορεί μεν να ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών από ζητήματα ρευστότητας και από μέτρια οικονομικά αποτελέσματα, ωστόσο εξακολουθεί να διαθέτει -εκτός των άλλων- ικανά στελέχη, γνωστά προϊόντα και μεγάλα μερίδια σε μια ευρεία σειρά υποαγορών πληροφορικής. Ξεκινούν από τα έργα του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και φτάνουν ως την υποστήριξη των εκλογικών αναμετρήσεων, τα ERPs μεγάλων εταιρειών, το τυποποιημένο λογισμικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλές άλλες «κάθετες» δραστηριότητες (του χρηματοοικονομικού τομέα μη εξαιρουμένου).

Αν μάλιστα, συνεκτιμηθεί ότι η SingularLogic πωλείται έναντι 18 εκατ. ευρώ, απαλλαγμένη από τις δανειακές της υποχρεώσεις, τότε προκύπτει ότι το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση από σαφώς καλύτερη θέση εκκίνησης σε σχέση με το προηγούμενο.

Πέραν αυτού, είναι προφανές ότι οι δύο νέοι ιδιοκτήτες της SingularLogic όχι μόνο θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου, αλλά επιπλέον θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας που θα μπορούσαν να προκύψουν. Σύμφωνα άλλωστε με παράγοντες της αγοράς, «το κυριότερο στοιχείο που θα κρίνει για το αν και κατά πόσο το deal θα ωφελήσει τους αγοραστές είναι το πόσο περισσότερο και ταχύτερα θα μπορέσουν να μετατρέψουν τις θεωρητικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας σε πράξη».

Επίσης, όπως είχαν δηλώσει οι ίδιοι κύκλοι από την άνοιξη του 2020, υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους είχε ενδιαφερθεί το σύνολο σχεδόν της εγχώριας αγοράς πληροφορικής για τη SingularLogic:

  1. Πρώτον, προκειμένου να καρπωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλα μερίδια αγοράς και να εκμεταλλευθεί συνέργειες-οικονομίες κλίμακας
  2. Δεύτερον, προκειμένου όλα αυτά να μην περάσουν στα χέρια των ανταγωνιστών.

Το συγκεκριμένο deal επίσης αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν συνεκτιμηθεί και ο χρόνος στον οποίο λαμβάνει χώρα.

  • Ειδικότερα, επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας ότι η πορεία του κλάδου θα είναι έντονα ανοδική κατά τα επόμενα χρόνια, με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης τα μεγάλα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται, προκειμένου Δημόσιο και επιχειρήσεις να περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή.
  • Επιπλέον, η χρηματοδότηση από τράπεζες, funds και χρηματιστήριο δείχνει να είναι αρκετά ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι αγοραστές της SingularLogic δεν θα βρεθούν και ενόψει προκλήσεων, καθώς θα κληθούν να διαχειριστούν καταστάσεις που δεν είναι συνηθισμένες στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα.

  • Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διαχειριστούν, μετά την ολοκλήρωση του deal με επιτυχία, ένα αρκετά μεγαλύτερο σχήμα από αυτό που διοικούσαν μέχρι σήμερα.
  • Και δεύτερον, οι συνεργασίες στην Ελλάδα δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί ενώ το ποσοστό ιδιοκτησίας θα είναι μοιρασμένο (από 50%), καθεμία εκ των Space Ηellas και Epsilon Net θα αναλάβει τον δικό της «τομέα ευθύνης», τον οποίον και θα «τρέχει».

Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, λογικό δείχνει πως το κομμάτι των μεγάλων έργων θα περάσει στην εποπτεία της Space Ηellas και αυτό του επιχειρηματικού λογισμικού στην Epsilon Net.

Περισσότερα πράγματα βέβαια για τον τρόπο διοίκησης της SingularLogic και για τη στρατηγική ανάπτυξη που θα ακολουθηθεί από το νέο ιδιοκτησιακό σχήμα θα μάθουμε προφανώς με την ολοκλήρωση του deal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v