Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνουν τη νέα αναστολή δόσεων 9 στα 10 δάνεια

Πρόκειται για 315.000 δανειολήπτες από το σύνολο των 350.000 που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα αναστολής δόσεων. Ποιοι «σώζονται» από το πρόγραμμα «Γέφυρα», ποιοι πρέπει να περάσουν από το γκισέ αναζητώντας... λύση.

Χάνουν τη νέα αναστολή δόσεων 9 στα 10 δάνεια

Το 90% από το σύνολο των 350.000 δανειοληπτών -φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις-, ήτοι 315.000, που έκαναν χρήση των προγραμμάτων αναστολής στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ολοκληρώσει την 31η Δεκεμβρίου το εννεάμηνο των moratoria που έθεσε ως όριο ο SSM. Γεγονός το οποίο περιορίζει σημαντικά την περίμετρο των δανείων που μπορεί να γίνει  χρήση της τρίμηνης παράτασης έως την 31η Μαρτίου 2021.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι:

  • Από τους 315.000 δανειολήπτες, οι μισοί (το 50%) κερδίζουν χρόνο, καθώς είναι επιλέξιμοι στο 9μηνο πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης, το γνωστό πρόγραμμα «Γέφυρα».
  • Το υπόλοιπο 50% θα κληθεί από τον Ιανουάριο να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις καθώς έχει εξαντλήσει το 9μηνο των αναστολών.

Οι τράπεζες, γνωρίζοντας τα στοιχεία αυτά, έχουν ήδη έτοιμες τις νέες ρυθμίσεις στήριξης, με στόχο τη σταδιακή επιστροφή στην πληρωμή της δόσης που έδιναν οι δανειολήπτες την post Covid εποχή.

«Οι ρυθμίσεις step up έχουν στόχο την ελάφρυνση του μηνιαίου βάρους των δανειοληπτών τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, όταν το τοπίο με την πανδημία θα έχει ξεκαθαρίσειαρκετά και η χώρα θα γνωρίζει στο ποιο βαθμό θα λειτουργήσει ο τουρισμός, η βιομηχανία του οποίου απασχολεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», αναφέρει στο Euro2day τραπεζική πηγή.

«Σωσίβιο» η Γέφυρα

Το πρόγραμμα 9μηνης επιδότησης της μηνιαίας δόσης από το δημόσιο αποδεικνύεται ότι:

  1. Αφενός, στηρίζει περισσότερους από 150.000 δανειολήπτες (συνεπείς και μη)
  2. Αφετέρου, σώζει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών καθώς αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

«Επί της ουσίας, δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, καθώς το πρόγραμμα τους καλύπτει. Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στη δεξαμενή των περίπου 150.000 δανειοληπτών, οι οποίοι θα μείνουν ξεκρέμαστοι μετά τη λήξη των moratoria», τονίζει ο συνομιλητής μας και προσθέτει:

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε την επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να υπάρξει ομαλή και χωρίς καθυστέρηση μετάβαση στο νέο καθεστώς των ρυθμίσεων». Ήδη, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε πρόσφατη ανακοίνωσή της κάλεσε τους δανειολήπτες να απευθυνθούν στις τράπεζες, προκειμένου να ενημερωθούν για τις λύσεις step up.

Μισή δόση/άφεση χρέους

Η πληρωμή της μηνιαίας δόσης τμηματικά και κλιμακωτά εκτιμάται ότι δεν θα είναι ενιαία από όλες τις τράπεζες και τα προγράμματα θα διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα.

  • Η μια λύση, η οποία θα εφαρμοστεί από δύο τράπεζες, αφορά στην πληρωμή του 50% της μηνιαίας δόσης για τους πρώτους 6 μήνες του 2021 (σ.σ. σε μηναία βάση) και από το δεύτερο εξάμηνο, η δόση θα φθάσει το 100% (σ.σ. δηλαδή ο δανειολήπτης θα πληρώσει το σύνολο αυτής).
  • Εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια όπως η κλιμακωτή αύξηση της δόσης ανά τρίμηνο καθ' όλη τη διάρκεια του 2021.
  • Για παράδειγμα πληρωμή 25% της δόσης το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο, 75% το τρίτο και 100% το τέταρτο τρίμηνο.
  • Στο καλάθι των ρυθμίσεων συμπεριλαμβάνονται και προγράμματα με άφεση χρέους (έως ένα ποσοστό), υπό τον όρο ο δανειολήπτης να βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη οικονομική θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v