Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο top 10 των EPC κατασκευαστών φωτοβολταϊκών η Mytilineos

Εργα ηλιακής ενέργειας και συστήματα αποθήκευσης από τη Χιλή έως το Καζακστάν και από την Αυστραλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κρυμμένες υπεραξίες των μετόχων της εισηγμένης στο χαρτοφυλάκιο των 4,3 GW στα έργα BOT.

Στο top 10 των EPC κατασκευαστών φωτοβολταϊκών η Mytilineos

Στις πέντε ηπείρους του πλανήτη βρίσκεται η Mytilineos, υλοποιώντας σύνθετα και απαιτητικά «πράσινα» ενεργειακά έργα. Ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της εισηγμένης επεκτείνει τις δραστηριότητές του συμμετέχοντας και σε άλλους διαγωνισμούς, κερδίζοντας με τις οικονομικές προσφορές αλλά και την τεχνογνωσία του, την ανάληψη κι άλλων έργων μελέτης, προμήθειας και κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας για τα νέα projects σε Χιλή και Σκωτία όπως και τμήματος του φιλόδοξου φωτοβολταϊκού των 230 MW της ΔEΗ φανερώνει τη δυναμική της, λένε στην αγορά. Και μάλιστα μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, η Mytilineos συγκαταλέγεται πια στους 10 κορυφαίους EPC κατασκευαστές στον κόσμο, με μοναδική τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας.

Η εταιρεία ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Pampa Tigre» στην περιοχή Antofaghsata της Χιλής. Πρόκειται για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 118,4 MWp της εταιρείας Mainstream Renewable Power. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ η διασύνδεση με το δίκτυο αναμένεται τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για το πέμπτο φωτοβολταϊκό έργο της εταιρείας στη Χιλή (168,7 MWp Atacama II, 10,4 MWp Eclipse, 3 MWp RLA, 3 MWp La Manga), γεγονός που αναδεικνύει την καθιέρωσή της στη δύσκολη αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Το έργο «Pampa Tigre» είναι μέρος ενός ευρύτατου project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Mainstream στη Χιλή, που περιλαμβάνει 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 425 MW και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική ισχύ 205 MW.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του εννιαμήνου του 2020, η Mytilineos κατασκεύασε το φωτοβολταϊκό πάρκο «Talasol», ισχύος 300 MW, στην Ισπανία και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο. Για το ίδιο διάστημα, όπως είχε κάνει γνωστό η εισηγμένη, σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης βρίσκονται νέα έργα στο Καζακστάν.

Αποθήκευση ενέργειας

Στον τομέα της Αποθήκευσης Ενέργειας, η Mytilineos ανακοίνωσε νέα σύμβαση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (BESS) με την Gresham House (Byers Brae Project) στη Σκωτία.

Τα συστήματα BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Συγκεκριμένα, παρέχουν επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ενώ όταν η ζήτηση είναι αυξημένη, μπορούν να την αποδεσμεύσουν και πάλι στο δίκτυο, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα της επένδυσης.

Στο Byers Brae Project, η μπαταρία είναι 30 MW και παρέχει περίπου 30 MWh στο δίκτυο. Η χρονική περίοδος μεταξύ του Notice to Proceed (NTP) και της ημερομηνίας Εμπορικής Λειτουργίας (COD) εκτιμάται περίπου 4,5 μήνες, λόγω των περιορισμών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.

Εργα ΒΟΤ

Κρυμμένες υπεραξίες για τους μετόχους της Mytilineos έχουν και τα έργα Build, Own & Transfer (BOT). Η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων ανέρχεται στα 4,3 GW και αφορά έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια: από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης έως και έργα που είναι έτοιμα για κατασκευή.

Στο εννιάμηνο, όπως είχε ανακοινώσει η εισηγμένη, ολοκληρώθηκε η πρώτη πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, συνολικής ισχύος 47 MW, ενώ συνεχίστηκε η ανάπτυξη έργων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή, το Μεξικό, η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν και η Αυστραλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v