Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεργασία Grid Telecom-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν από κοινού προσφορά στον διαγωνισμό για το UFBB, ύψους κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αφορά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων σε «λευκές» περιοχές της χώρας.

Συνεργασία Grid Telecom-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά δίκτυα

Η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο οπτικών ινών των 3.000 χιλιομέτρων, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού το έργο UFBB.

Το UFBB αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών, σε μια επένδυση που αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ και προωθείται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε «λευκές περιοχές», δηλαδή σε περιοχές που δεν επένδυσαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Τα νέα δίκτυα θα προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μαν. Μανουσάκης (φωτό) υποστήριξε τη Δευτέρα πως ο ανταγωνιστικός διάλογος για το UFBB στον διαγωνισμό που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, πως για να προχωρήσει το έργο, «πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία πως θα είναι βιώσιμη η επένδυση».

Όπως φαίνεται, ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και άλλοι από τους εννέα υποψήφιους που συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο, ζητούν να ενταχθούν προβλέψεις στη σύμβαση παραχώρησης που αφορούν ένα σημείο: Το γεγονός πως ο πάροχος του δικτύου κορμού, όπως στην περίπτωση των Grid Telecom - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δεν έχει λόγο στο αν η επένδυση θα έχει εμπορική επιτυχία, αν και θα καλύψει το 50% της επένδυσης.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που θα αναλάβουν να πωλούν υπηρεσίες πρόσβασης στους πελάτες έχουν τον τελευταίο λόγο. Συνεπώς απαιτούνται συγκεκριμένες προβλέψεις, που έχουν ενταχθεί στις συμβάσεις παραχώρησης άλλων ΣΔΙΤ κατά το παρελθόν, ώστε το επιχειρησιακό σχέδιο να είναι χρηματοδοτήσιμο από τις τράπεζες, είπε ο κ. Μανουσάκης. Κατά σύμπτωση, ο κ. Μανουσάκης ήταν επικεφαλής της θυγατρικής του ΟTΕ που είχε αναλάβει το ΣΔΙΤ για τα ευρυζωνικά δίκτυα σε αγροτικές περιοχές προ αρκετών ετών.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής (φωτό) υποστήριξαν πως το δίκτυο οπτικών ινών της τελευταίας θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Grid Telecom θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι ήδη το δίκτυο έχει προσεγγίσει όλες τις γειτονικές χώρες.

Επίσης μέχρι το τέλος του 2020, η εταιρεία «θα έχει παρουσία στα Data Centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom, αποκτώντας προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύ εθνικό και διεθνές πελατολόγιο». H χώρα μας, «παρότι διαθέτει ορισμένα Data Centers τα οποία ξεπερνούν τα διεθνή standards, εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σχέση με το πλήθος των Data Centers άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Ο Όμιλος του ΑΔΜΗΕ θα σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη αυτή, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από την εισροή ξένων επενδύσεων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται».

Η διοίκηση σχεδιάζει και το μητροπολιτικό δίκτυο στην Αθήνα, «ώστε να ενώσουμε με οπτική ίνα κάποια σημεία του Λεκανοπεδίου καθώς ως γνωστόν δεν έχει ο ΑΔΜΗΕ δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή».

Παράλληλα, με αφορμή και την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου οι τελευταίοι να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν την απαραίτητη υποδομή σε εγκαταστάσεις του ομίλου. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, η ανάπτυξη του 5G θα οδηγήσει και σε μεγάλη αύξηση για δίκτυα κορμού, όπως αυτό που αναπτύσσει η Grid Telecom.

Ο κ. Ψυρρής είπε πως σήμερα οι πυλώνες δραστηριοποίησης της Grid Telecom καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στη χονδρεμπορία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών:

- Διάθεση σκοτεινής ίνας μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού χερσαίου δικτύου της GRID,
- Διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων (10 GΧn) μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM, διασφαλίζοντας πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2021,
- Διάθεση υπηρεσιών συνεγκατάστασης επί των πυλώνων, εντός των ΚΥΤ και των Υ/Σ του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη την χώρα έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να εγκαθιστούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

To target group της Grid Telecom αποτελείται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες απαιτήσεις για διασυνδέσεις υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα, εξετάζονται εμπορικές συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για ανταλλαγή χωρητικοτήτων ή οπτικών ινών. Η πρώτη σημαντική συνεργασία της GRID TELECOM αφορά στη συμφωνία που έχει κλείσει με τη WIND, για τμήμα του δικτύου κορμού του παρόχου για μία περίοδο 15 ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v