Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nazif Destani: Ο βορειομακεδόνας πίσω από την επένδυση για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα έργα και οι ημέρες του Lazim Destani που ξεκίνησε από το Τέτοβο και δημιούργησε περιουσία στη Γερμανία. Πώς ο γιος του Nazif εντόπισε μια χρεοκοπημένη εταιρεία, δημιούργησε την Next e.GO Mobile και εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Nazif Destani: Ο βορειομακεδόνας πίσω από την επένδυση για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η οικογένεια του Lazim Destani, ενός επιτυχημένου επιχειρηματία από το Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας που μετανάστευσε την δεκαετία του 1970 στην Γερμανία, ελέγχει την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Next e.GO Mobile που σχεδιάζει να λειτουργήσει μονάδα κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Ο Lazim Destani (φωτ. κάτω) δημιούργησε περιουσία μέσω του τουριστικού γραφείου Sharr Tourist που ίδρυσε στην Γερμανία και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στη φιλανθρωπία με ισχυρή παρέμβαση στη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσσοβο και την Αλβανία καθώς ανήκει στην αλβανική κοινότητα της γειτονικής χώρας.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία το όνομά του είχε ακουστεί μέχρι και για τη θέση του πρωθυπουργού με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημόσια διάψευση της φημολογίας. Η οικογένεια εξακολουθεί να ελέγχει την ποδοσφαιρική ομάδα Shkëdija στο Τέτοβο, ενώ έχει σχέσεις με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο γιος του Nazif (πρώτη φωτό) ήταν αυτός που αξιοποίησε τα κεφάλαια και την οικογενειακή επιρροή για να δημιουργήσει μέσα σε λίγα χρόνια μια ισχυρή εταιρεία παροχής υπηρεσιών υποστήριξης σε ειρηνευτικές και άλλες στρατιωτικές αποστολές. Η Ecolog ξεκίνησε από το Κόσσοβο αλλά εξελίχθηκε σε όμιλο με παρουσία σε περίπου 40 χώρες και προσωπικό άνω των 12.000 εργαζομένων. Αναλαμβάνει ως υπεργολάβος να παρέχει υπηρεσίες που ξεκινούν από το πλύσιμο των στολών των φαντάρων και φτάνουν μέχρι τη μεταφορά εφοδίων σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν, πολλές χώρες της Αφρικής, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια ο Nazif Destani αποσύρθηκε από την καθημερινή διοίκηση της Ecolog και δημιούργησε την επενδυτική εταιρεία ND Group με έδρα την Ολλανδία, μέσω της οποίας τοποθετήθηκε σε τομείς όπως η ενέργεια και τα ακίνητα. Το περασμένο καλοκαίρι εντόπισε και άλλη μία ευκαιρία: Η μικρή γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία e.GO Mobile που είχε δημιουργηθεί στο Άαχεν της Γερμανίας από ομάδα ερευνητών και επενδυτών για να κατασκευάσει ηλεκτρικά οχήματα χρεοκόπησε.

Στις αρχές του Απριλίου κατέθεσε αίτηση πτώχευσης που εγκρίθηκε δύο μήνες μετά. Η διοίκηση της e.GO Mobile, που είχε αποτιμηθεί κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ λίγους μήνες πριν καταρρεύσει, αναζήτησε επενδυτές. Η ερευνητική ομάδα του τοπικού πανεπιστημίου, που συμμετείχε στην ίδρυσή της θεωρούσε πως μπορεί να υπάρξει μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς δεν απαιτούνται οι ίδιες επενδύσεις.

Τελικά μέσα στο καλοκαίρι η ND Group συμφώνησε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της e.GO Mobile. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία, η Next e.GO Mobile, στην οποία μεταφέρθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της e.GO Mobile. Τώρα οι νέοι μέτοχοι αναζητούν τρόπους για να στήσουν την παραγωγική μηχανή της εταιρείας. Θεωρούν, όπως είπαν στην πρόσφατη εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την Ελλάδα, πως η χώρα μας καλύπτει τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργήσουν μια μονάδα.

Ως επιχειρηματίες με παρουσία στα Βαλκάνια οι Destani γνωρίζουν τις ιδιομορφίες της περιοχής. Σε λίγους μήνες θα γνωρίζουμε αν θα προχωρήσει το σχέδιό τους για αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v