Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Αίτημα παράτασης στην DG Comp για Εθνική Ασφαλιστική!

«Βάλτωσε» η διαπραγμάτευση με CVC καθώς το fund φέρεται να υπαναχώρησε ως προς την πρόθεση καταβολής τιμήματος 450 εκατ. ευρώ. Πού εδράζει το αίτημα παράτασης η Εθνική. Το προηγούμενο της AXA και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΕΤΕ: Αίτημα παράτασης στην DG Comp για Εθνική Ασφαλιστική!

Προσπάθεια να λάβει παράταση από την DG Comp ως προς τον χρόνο υλοποίησης της δέσμευσης πώλησης/διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής καταβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να απεγκλωβισθεί από τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει, λόγω εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων και των εναλλακτικών της επιλογών.

Η διαπραγμάτευση με τη CVC Capital Partners έχει «βαλτώσει» από τις αρχές του περασμένου μήνα, με τις δύο πλευρές να τηρούν επισήμως σιγή ιχθύος για το θέμα. Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες αναφέρουν ότι το private equity fund υπαναχώρησε ως προς την πρόθεσή του να δώσει 450 εκατ. ευρώ για το 80%, καταθέτοντας επικαιροποιημένη προσφορά, που πρακτικά μεταφράζεται σε χαμηλότερο τίμημα.

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν το πρόβλημα ξεκινά από τη διαπραγμάτευση για το ύψος των προκαθορισμένων στόχων παραγωγής bancassurance και των ποσών επιστροφής τιμήματος (claw-back), εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, το οποίο αποτελούσε το βασικό θέμα της ατζέντας στις αρχές Δεκεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι ενώ αναμενόταν να υπάρξει συμφωνία πριν τη 18η Δεκεμβρίου, η διαπραγμάτευση έχει έκτοτε «παγώσει».

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Εθνική ζητά από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) να παράσχει νέα παράταση μερικών μηνών, προκειμένου να αποκτήσει την ευχέρεια να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, αν δεν μεταβάλει στάση η CVC, δρομολογώντας το plan B του SPO. Τη διάθεση, δηλαδή, σε πρώτη φάση του 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω συνδυασμένης προσφοράς νέων και υφιστάμενων μετοχών, με ταυτόχρονη εισαγωγή τους σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Προκειμένου να κάμψει την αντίσταση της DG Comp, η οποία έχει απορρίψει τα προηγούμενα -ανεπίσημα- αιτήματα παράτασης, η Εθνική επικαλείται, αφενός, τους όρους της συναλλαγής μεταξύ Generali-AXA και αφετέρου, την πιθανότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού να θέσει όρους για την έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η Εθνική θεωρεί ότι, αν δεν δοθεί παράταση, θα υποχρεωθεί να πωλήσει ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, με αποτίμηση πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που τιμολογούνται ομοειδείς συναλλαγές.

Τι δείχνει το προηγούμενο της AXA Ασφαλιστικής...

Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής χρησιμοποίησε ήδη τους όρους πώλησης της εν Ελλάδι δραστηριότητας του ομίλου AXA στον όμιλο Generali για να καταδείξει το κατά αυτόν «ξεπούλημα» της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η AXA Ασφαλιστική πωλείται έναντι τιμήματος 168 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα προ φόρων κέρδη της χρήσης 2019. Με αντίστοιχο πολλαπλασιαστή, το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 680 εκατ. ευρώ καθώς η εταιρεία είχε το 2019 κέρδη προ φόρων 81,7 εκατ. ευρώ. Το δε 80% θα έπρεπε να αποτιμηθεί στα 547 εκατ. ευρώ. Πολύ πιο πάνω από όσα φέρεται να δίνει η CVC Capital Partners.

Με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την AXA, καθαρή θέση 1,08 δισ. ευρώ και αποδοτικότητα κεφαλαίων πάνω από 7,5%, κατά την τελευταία διετία, τα 547 εκατ. ευρώ για το 80% θα έπρεπε να αποτελούν «το ελάχιστο κατώφλι της αξίας πώλησης», σύμφωνα με τα στοιχεία που διένειμε πρόσφατα στον Τύπο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής.

… και οι ανησυχίες για τον ανταγωνισμό

Tο επιχείρημα των προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μια ενδεχόμενη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC φαντάζει, σύμφωνα με την αγορά, αδύναμο. Και αυτό διότι είθισται, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τόσο ο πωλητής όσο και ο αγοραστής να υποβάλουν προκαταρκτικό ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να λάβουν το απαραίτητο… πράσινο φως, πριν εισέλθουν σε χρονοβόρο και κοστοβόρο διαπραγμάτευση.

Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι CVC Capital και η Εθνική Τράπεζα ακολούθησαν την πεπατημένη, μια και εξαρχής ήταν γνωστό ότι η μεν CVC κατέχει ηγετικό μερίδιο στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες στο Λεκανοπέδιο Αττικής, κατέχοντας τις κλινικές Υγεία, Metropolitan, Metropolitan General και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, η δε Εθνική Ασφαλιστική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα προγράμματα Ζωής και Υγείας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα προέκυπταν επιμέρους θέματα, ιδιαίτερα αν η CVC, ελέγχοντας κλινικές και Εθνική Ασφαλιστική, υιοθετούσε πολιτικές capitation. Επίσης, το ενδεχόμενο εξαγοράς της μεγαλύτερης σε μερίδιο Ζωής εγχώριας ασφαλιστικής «θορύβησε» τον ανταγωνισμό και στους δύο κλάδους.

Γιατί έχει ελπίδες η Εθνική να γίνει δεκτό το αίτημα

Ακόμη και έτσι, πάντως, η αγορά θεωρεί ότι συντρέχουν ικανοί λόγοι αποδοχής του αιτήματος της Εθνικής από την DG Comp, ιδιαίτερα αν ισχύουν οι πληροφορίες περί κατάθεσης χαμηλότερης προσφοράς από τη CVC, η οποία οδηγεί στην εγγραφή κεφαλαιακής ζημιάς για την Εθνική.

Το γεγονός ότι η υποχρέωση πώλησης/διάθεσης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έπρεπε να ολοκληρωθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού συμμετείχε μόνο η CVC, μειώνει δραστικά τη διαπραγματευτική ισχύ της Εθνικής.

Από την άλλη, όμως, η Εθνική έχει σπαταλήσει πολύ χρόνο και δεν έχει καταφέρει, μετά από δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, να βρει αξιόπιστο αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική. Επίσης, δεν είναι σαφές αν η απόφαση να επανεκκινηθεί, το περασμένο καλοκαίρι, η διαγωνιστική διαδικασία με μοναδικό ενδιαφερόμενο τη CVC, ήταν ευθύνη της τράπεζας και των συμβούλων πώλησης ή αποτέλεσμα της άρνησης της DG Comp να χαλαρώσει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων Γ' τριμήνου του ομίλου, χαρακτήρισε την αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική ως κίνηση ύψιστης σημασίας, σημειώνοντας ότι η τράπεζα είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής επανεκκινήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, η υποβολή, όμως, δεσμευτικών προσφορών συνέπεσε με την έκρηξη της πανδημίας στην Ευρώπη, τον περασμένο Μάρτιο. Η CVC Capital Partners ήταν η μοναδική που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, με αιρέσεις, λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης ορατότητας, όσον αφορά στην οικονομική επίπτωση της πανδημίας. Τον περασμένο Αύγουστο, η Εθνική απευθύνθηκε εκ νέου στη CVC, ζητώντας αναθεωρημένη προσφορά.

Τι προβλέπει το plan B

Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, η τράπεζα θα ενεργοποιήσει το plan B της διάθεσης του 51% της θυγατρικής ασφαλιστικής της, μέσω συνδυασμένης προσφοράς νέων και υφιστάμενων μετοχών.

Η διάθεση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια εγγραφή. Το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης θα καλυφθεί από βασικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών, μετά από μίνι διαγωνιστική διαδικασία, κατά το πρότυπο της ιδιωτικοποίησης της Eurobank, το 2014.

Η δε δημόσια εγγραφή θα διενεργηθεί με ελάχιστη τιμή διάθεσης, αυτή που προσέφερε ανά μετοχή ο προτιμητέος επενδυτής. Ο τελευταίος θα αναλάβει το management της ασφαλιστικής, ενώ η Εθνική θα δεσμευτεί ότι θα διαθέσει επιπλέον ποσοστό σε εύθετο χρόνο, διατηρώντας κατ’ ανώτατο το 20% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v