Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις Βρυξέλλες κρίνεται το deal για Εθνική Ασφαλιστική

Βελτίωσε την προσφορά της η CVC Capital Partners, ανεβάζοντας το τίμημα κοντά στα 460 εκατ. ευρώ για το 80%. Καταβολή σε δόσεις και με ρήτρες clawback, αν δεν επιτυγχάνονται στόχοι bancassurance. Γιατί είναι καθοριστική η στάση της DG Comp.

Στις Βρυξέλλες κρίνεται το deal για Εθνική Ασφαλιστική

Η στάση των Βρυξελλών και δη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) θα καθορίσει, ως ένα βαθμό, αν ευοδωθούν ή όχι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Εθνικής και CVC Capital Partners, για την πώληση από την πρώτη στη δεύτερη του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έφερε στο φως η Καθημερινή και επιβεβαιώνονται από κύκλους των δύο πλευρών, η CVC Capital Partners βελτίωσε το προσφερόμενο τίμημα για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ανεβάζοντάς το κοντά στα 460 εκατ. ευρώ.

Με βάση το παραπάνω προσφερόμενο τίμημα, το 100% της ασφαλιστικής αποτιμάται πέριξ των 575 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερα, δηλαδή, από την αξία στην οποία την έχει στα βιβλία της η Εθνική Τράπεζα, μετά την απομείωση των 500 εκατ. ευρώ, που πήρε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους -λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία στην Ελλάδα-, η CVC είχε προσφέρει τίμημα 480 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφορά που αποτέλεσε οδηγό ως προς την απομείωση αξίας, που πήρε η τράπεζα.

Με την παραπάνω προσφορά ικανοποιείται μια βασική απαίτηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η προτεινόμενη καταβολή του τιμήματος σε δόσεις δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα καθώς αποτελεί ελάχιστη χρηματοδοτική διευκόλυνση. Αντίθετα, η τράπεζα δεν φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει τη χορήγηση χρηματοδότησης για κάλυψη του τιμήματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, για τις ρήτρες clawback, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι παραγωγής εργασιών από τα γκισέ της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα συνοδευτεί από δεκαετή συμφωνία αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής, μέσω του δικτύου της Eθνικής Tράπεζας.

Αν επέλθει συμφωνία και στο σκέλος των όρων clawback, η προσφορά της CVC θα τεθεί υπόψη του τακτικού (στα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας) Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την υπογραφή SPA.

Ανατροπή θα μπορούσε να επέλθει μόνο αν η DG Comp εμφανιστεί διατεθειμένη να χορηγήσει νέα παράταση μερικών μηνών, ως προς την υλοποίηση της δέσμευσης πώλησης/διάθεσης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα θα ήθελε, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, παράταση καθώς θεωρεί ότι υποχρεώνεται να διαθέσει ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Εν μέσω, δηλαδή, του δεύτερου κύματος της πανδημίας και με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση.

Μια παράταση μερικών μηνών είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απολύτως δικαιολογημένη, υπό το πρίσμα της αλλαγής κλίματος, που προσδοκάται βάσιμα ότι θα φέρει η κυκλοφορία αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η εισροή στην ελληνική οικονομία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη, η βελτίωση της προσφοράς από την πλευρά της CVC καθιστά πιο δύσκολη την έγκριση από την DG Comp αιτήματος νέας παράτασης καθώς η τράπεζα δεν γράφει ζημιά, αν πουλήσει το 80% στα 460 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, θα έχει όφελος στα εποπτικά κεφάλαια της τάξης των 140 με 150 μ.β. από τη μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και την απάλειψη της υποχρέωσης αφαίρεσης εποπτικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι σήμερα αφαιρείται, με βάση εποπτικά φίλτρα, ένα ποσοστό από τα κεφάλαια της Εθνικής, λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η ενοποίηση μιας μεγάλου μεγέθους ασφαλιστικής εταιρείας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v