Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς Πρόνοια: Μάρτιο η καταβολή 20 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Το ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 7% των συνολικών τους απαιτήσεων. Πιέσεις διπλής κατεύθυνσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου να συντομευθεί η πλήρης εξόφληση των ασφαλισμένων.

Ασπίς Πρόνοια: Μάρτιο η καταβολή 20 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια ποσό που θα αντιστοιχεί περίπου στο 7% των συνολικών τους απαιτήσεων.

Ειδικότερα, μέσα στον Ιανουάριο, είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου του Κλάδου Ζωής, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την καταβολή 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί άμεσα στον Εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια, ο οποίος θα το διανείμει στους δικαιούχους, αφού ωστόσο οι τελευταίοι δηλώσουν τυχόν αλλαγές στα στοιχεία τους. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα χρήματα εκτιμάται ότι τελικά θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσα στον Μάρτιο.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να γίνει, είναι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να απαλλαγεί η ακίνητη περιουσία (γύρω στα εκατό ακίνητα) της Ασπίς από φόρους, προσαυξήσεις και λοιπά βάρη και έτσι να μπορέσει να εκποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Είναι εντελώς παράλογο, το ίδιο το κράτος που επιθυμεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των δικαιούχων, να βάζει τρικλοποδιές στην επίλυσή του μέσα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Το όφελος από την απαλλαγή αυτών των υποχρεώσεων θα αποδειχθεί μεγαλύτερο από την εφαρμογή τους, αφού θα ξεκλειδώσει περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που θα διοχετευτούν στην αγορά, η οποία "πεινάει" για κεφάλαια και επενδύσεις. Ήδη όπως γνωρίζουμε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, οπότε οτιδήποτε αποτελεί τροχοπέδη στην "απελευθέρωσή" τους, μόνο καλό δεν κάνει στην ευρύτερη αγορά και την οικονομία», δηλώνει ο Σύλλογος των δικαιούχων της Ασπίς.

Ποιες όμως είναι οι αναμενόμενες κινήσεις μετά την καταβολή των 20 εκατ. ευρώ τον προσεχή Μάρτιο;
Ακόμη και αν τελικά το κράτος απαλλάξει τα ακίνητα της Ασπίς από φόρους και προσαυξήσεις, θα χρειαστούν ακόμη κάμποσα χρόνια προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως οι δικαιούχοι.

Όπως έχει αναφέρει το Euro2day.gr και στο παρελθόν, οι συνολικές απαιτήσεις των δικαιούχων της Ασπίς προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50-60 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Από τα υπόλοιπα 290-300 εκατ. ευρώ, το 70% (γύρω στα 200 εκατ. ευρώ) θα κληθεί να τα καταβάλει το Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής. Προς το συμφέρον των δικαιούχων είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό να αντληθεί από τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Έτσι, με βάση το περιορισμένο ύψος χρημάτων που διαθέτει σήμερα το Εγγυητικό Ταμείο, αναμένεται ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια (γύρω στα πέντε) προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως οι δικαιούχοι. Αίτημα του Συλλόγου είναι να δανειστεί το Ταμείο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να επισπευσθεί η προαναφερόμενη περίοδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v