Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες βρήκαν «αντίδοτο» στην πανδημία

Πώς τα αποτελέσματα των εταιρειών του Χρηματιστηρίου αποτυπώνουν την ικανότητα αντιμετώπισης της πανδημίας. Ποιες κατάφεραν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις σε σχέση με το 2007. Αναλυτικός πίνακας.

Ποιες εισηγμένες βρήκαν «αντίδοτο» στην πανδημία

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εννεαμήνου του 2020, προέκυψε ότι κόντρα στις επιπτώσεις της πανδημίας, η πλειονότητα των εισηγμένων σημείωσε κέρδη, ενώ περίπου οι τέσσερις στις δέκα εταιρείες εμφάνισαν τελικό αποτέλεσμα βελτιωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (αυξημένα κέρδη ή λιγότερες ζημίες).

Μία από τις εξηγήσεις που δόθηκε προκειμένου να αιτιολογηθεί η ανθεκτικότητα των εταιρειών ήταν το γεγονός ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις είχαν ήδη δοκιμαστεί έντονα από την προηγηθείσα οικονομική κρίση, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2008 και είχε οδηγήσει σε αθροιστική μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 25%. Άρα, όσες εταιρείες είχαν καταφέρει να αντέξουν στην πολυετή κρίση, είχαν… μάθει να ζουν και να προσαρμόζονται σε πολύ δύσκολες καταστάσεις,

Ειδικότερα, στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται οι οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών του 2019 και συγκρίνονται με τις αντίστοιχες του 2007, δηλαδή με εκείνες του έτους που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης.

Το αθροιστικό αποτέλεσμα είναι προφανές: Κατακόρυφη μείωση καθαρών κερδών από τα 4,3 δισ. στα 354 εκατ. ευρώ, πτώση που θα ήταν μικρότερη αν δεν συνυπολογίζαμε τη ΔΕΗ και μεγαλύτερη αν περιλαμβάναμε και τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Αλήθεια είναι πως αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες του 2007 απουσιάζουν από τον πίνακα, είτε επειδή υποχρεώθηκαν σε «λουκέτο» είτε επειδή αποχώρησαν από το ΧΑ. Ο πίνακας επίσης δεν περιλαμβάνει τις τράπεζες, όσες εκ των οποίων κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από σειρά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σημειώνουν σήμερα πολύ χαμηλότερα αποτελέσματα από τα υψηλότατα κέρδη του έτους 2007.

Σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης, η σύγκριση του παρατιθέμενου πίνακα δεν οδηγεί σε ορθά συμπεράσματα, καθώς σε ορισμένες εταιρείες τα αποτελέσματα (είτε του 2007 είτε του 2019) έχουν επηρεαστεί σημαντικά από έκτακτα, μη λειτουργικά γεγονότα.

Για παράδειγμα, η Quest Holdings σημειώνει σήμερα πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2007, τα κέρδη του 2019 για Pasal και Centric έχουν ενσωματώσει υψηλά ανόργανα κέρδη, ενώ το αντίθετο συνέβη π.χ. στην περίπτωση της Ideal.

Το μόνο βέβαιο είναι πως πέρα από τη «βύθιση» των τραπεζών και της ΔΕΗ (ευτυχώς παρατηρήθηκε σαφής ανάκαμψη το 2020), είδαμε ομίλους με σημαντική θέση στους κλάδους τους είτε να αποχωρούν από το ΧΑ λόγω οικονομικών προβλημάτων (π.χ. Folli Follie, Altec, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Shelman, ΔΟΛ, Τηλέτυπος), είτε σήμερα να έχει υποχρεωθεί σε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις (π.χ. MIG, Frigoglass, Intralot).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεκάδες εισηγμένες εταιρείες σημείωσαν το 2019 επαλαμβανόμενα κέρδη υψηλότερα ή και πολύ υψηλότερα από εκείνα του 2007.

Μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν οι όμιλοι εξόρυξης μαρμάρου (Mermeren Kombinat και Ικτίνος, παρά την υποχώρηση εργασιών το 2020), η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη (+594%), η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ (+547%), η Paperpack (+311%), τα Πλαστικά Κρήτης (+288%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+254%), η JUMBO, η Autohellas (+202%), η καπνοβιομηχανία Καρέλιας (+197%), ο Παπουτσάνης (+160%), η Flexopack (+135%), η ΕΛΤΟΝ Χημικά (+75%), το Κτήμα Λαζαρίδη (+94%), η Motor Oil (όσο και αν το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα διυλιστήρια), η Revoil, η ΕΛΙΝΟΙΛ, ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, η Sarantis, η ΑS Company, η Coca Cola HBC, κ.α.

Επιπλέον, αρκετές δεκάδες εισηγμένες κατάφεραν να διατηρήσουν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους και να προσβλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον όπως π.χ. η Μυτιληναίος, ο Πετρόπουλος, η Εβροφάρμα, κ.α.

Τέλος, αν γινόταν η σύγκριση με βάση τα αποτελέσματα του 2020, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς πιο ευνοϊκά για εταιρείες όπως τα Πλαστικά Θράκης, η ΔΕΗ, ο Δρομέας, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ο Παΐρης, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v