Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ενα νέο ελληνικό «κατενάτσιο» θα ωφελήσει την Τουρκία

Καθαρές κόκκινες γραμμές για έντιμη συμφωνία. Για «εναλλασσόμενη δαντέλα» στα χωρικά ύδατα, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής μιλά ο Ν. Μπίστης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ενα νέο ελληνικό «κατενάτσιο» θα ωφελήσει την Τουρκία

Ο χρόνος δεν θα είναι υπέρ μας, εάν κάνουμε κατενάτσιο όπως το 2004, αλλά η έντιμη συμφωνία προϋποθέτει καθαρές κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η απέναντι πλευρά θα αξιοποιήσει στο έπακρο μία τυχόν ελληνική ασάφεια, προκειμένου να μείνει η ίδια εκτός πιέσεων και (όποιας) συζήτησης για κυρώσεις.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες η κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τρίωρο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Από τις διαρροές προκύπτει ότι η τουρκική πλευρά έθεσε, όπως αναμενόταν, θέμα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης περιοχών με αναφορές στη Θράκη.

Το ερώτημα είναι σε ποια βάση θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Αθήνα (χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία), δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά, κατά τις εγχώριες διαρροές, απέρριψε τα παραπάνω. «Τι έχει μείνει ανοικτό προς περαιτέρω συζήτηση;» είναι το (ρητορικό) ερώτημα που θέτει καλά ενημερωμένη πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπονοώντας σαφώς ότι υπάρχει βάση συζήτησης την οποία δεν αποκαλύπτει ή επιβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Επικαλείται προς τούτο την… κυβερνητική τριχοτόμηση επί του θέματος, εξηγώντας ότι στις διαφορές ανάμεσα σε Μαξίμου-ΥΠΕΞ προστέθηκε η «πλατφόρμα Σαμαρά» και η απήχηση που ενδεχομένως έχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ν. Μπίστης: «Εναλλασσόμενη δαντέλα» για τα χωρικά ύδατα

Το ακανθώδες ζήτημα φέρεται να αφορά το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ., που δεν καλύπτεται από τη «μέση γραμμή» όταν η απόσταση των δύο χωρών είναι μικρότερη. Θα υπάρξει ελληνική αποδοχή μίας «δαντελωτής» συμφωνίας που θα αφορά «και 12 και 8 και 6 μίλια», ανάλογα με την απόσταση, ώστε η Τουρκία να έχει δίοδο;

Καταφατική θέση έχει πάρει με αρθρογραφία του ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σ.σ. μετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκφράζει ή... δεν εκφράζει τη θέση του κόμματος: «Θα μπορούσαν οι διερευνητικές να πιάσουν το νήμα με το 2003 και να φτάσουν σε λύση "εναλλασσόμενης δαντέλας", δηλαδή, διαφοροποιημένη επέκταση ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής. Αλλού 12, αλλού 10, αλλού 8, αλλού 6 ν.μ. Θα μπορούσαν αλλά δεν είμαι αισιόδοξος».

Προς το παρόν, αρμόδια στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προ ημερών στη Βουλή, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εμείς θα ανταποκριθούμε στις δικές μας».

Μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για το πώς εννοεί την «έντιμη συμφωνία» με την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αποκαλύψει το σύνολο των δικών της. «Πήραμε πάνω μας το ‘μακεδονικό’ με τη γνωστή στάση της ΝΔ, σειρά της τώρα. Δεν θα κάνουμε ό,τι μας έκανε αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα βγει μπροστά στο ελληνοτουρκικό», λένε.  Και σίγουρα δεν θα υπάρξει ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη, εάν δεν προηγηθεί ενημέρωση από το ΥΠΕΞ -έστω και άτυπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v