Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την άνοιξη οι προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο η εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για το θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου που πωλούσε στην ELFE. Κανονικά προχωρά τον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ. Την άνοιξη οι δεσμευτικές προσφορές.

Την άνοιξη οι προσφορές για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Μπορεί το Εφετείο Αθηνών να αποφάσισε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη συνεκδίκαση των εφέσεων ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 για το θέμα της τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά κανονικά τις διαδικασίες της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού πώλησης της δημόσιας επιχείρησης.

Το Εφετείο Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποίησε το αίτημα της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων για αναβολή της εκδίκασης της έφεσης που άσκησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου και όρισε δικάσιμο για τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα συνεκδικαστεί μαζί με την έφεση που άσκησε και η ELFE.

Η δικαστική διένεξη αφορά τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πωλούσε η ΔΕΠΑ Εμπορίας την περίοδο 2010-2015 στη βιομηχανία της Καβάλας και η πρωτόδικη απόφαση δικαίωνε την τελευταία, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 61 εκατ. ευρώ. Η ELFE διεκδικούσε πάνω από 300 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό άσκησε κι εκείνη με τη σειρά της έφεση.

Η εκκρεμότητα αυτή, όπως έγραψε χθες η στήλη Χαμαιλέων, αποτελεί αγκάθι… για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές δεν μπορούν να υπολογίσουν στις οικονομικές τους προσφορές τις επιπτώσεις μίας αρνητικής για την εταιρεία κατάληξης της υπόθεσης. Επίσης, προβληματισμός επικρατεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την πιθανότητα της διεκδίκησης αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης.

Ωστόσο πηγές χθες διευκρίνιζαν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού. Δηλαδή μέσα στην άνοιξη, τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση σημειώνουν ότι είναι κοντά στη συμπερίληψη όρου στο SPA, ο οποίος και θα διασφαλίζει το νέο ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να παγώσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης καθώς το τέλος της δικαστικής διαμάχης μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE μπορεί να κρατήσει χρόνια… Π.χ. η απόφαση της εκδίκασης των εφέσεων του Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί μετά από μήνες. Και το αποτέλεσμά της θεωρείται δεδομένο ότι θα προσβληθεί από τον θιγόμενο στον Άρειο Πάγο.

«Άρα», προσθέτουν πηγές, «δεν έχει κανένα νόημα το πάγωμα… της πώλησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v