Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2021

Βγαίνουν μαχαίρια για την Εθνική Ασφαλιστική-Τα σενάρια για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Βγαίνουν μαχαίρια για την Εθνική Ασφαλιστική-Τα σενάρια για ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Το χρονοδιάγραμμα αλλά ίσως και την ίδια την τύχη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας επηρεάζει η ανοικτή δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE για τη μέθοδο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εφάρμοζε την περίοδο 2010-2015.

Κι αυτό καθώς, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, το ενδεχόμενο τελικής δικαίωσης της ELFE ίσως ανοίξει τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων και σε άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019, με την οποία η ELFE κέρδιζε αποζημίωση 61 εκατ. ευρώ.

Η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων απέδειξε ότι ζημιώθηκε με τη ρήτρα πετρελαίου που ενεργοποιούσε η δημόσια επιχείρηση στη μεταξύ τους σύμβαση, αν και θα μπορούσε να τιμολογεί με βάση τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκά hubs. Σημειώνεται ότι η ELFE απαιτούσε αποζημίωση 302 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας άσκησε έφεση κατά της απόφασης κι αυτή εκδικάζεται σήμερα. Αλλά και η ELFE άσκησε έφεση, με τη δικάσιμό της να ορίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έτσι, σήμερα, όπως εκτιμούν νομικοί παράγοντες, είτε θα εκδικαστεί η υπόθεση είτε πιο πιθανό να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συνεκδικαστεί με την έφεση της ELFE. Μπορεί βέβαια και λόγω της Covid-19 να αναβληθεί η δίκη. Συνεπώς το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης και συγκεκριμένα της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών μπορεί να πάει πολύ πιο πίσω. Για μετά τον Σεπτέμβριο.

Όμως υπάρχει και ένα σενάριο μη δικαίωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, οπότε η αποκρατικοποίηση να «παγώσει». Όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα ανοίξει μία… φάμπρικα διεκδίκησης αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Οι υποψήφιοι επενδυτές της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον οικονομικό κίνδυνο που θα αναλάβουν, αν αποκτήσουν την επιχείρηση.

Έτσι, είτε θα δώσουν προσφορές με αστερίσκους είτε η κυβέρνηση θα βάλει στο συρτάρι… το πωλητήριο.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Για σήμερα είναι προγραμματισμένο το διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα κληθεί πιθανά να αποφασίσει για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Είναι προφανές ότι τις εξελίξεις τις παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον το σύνολο της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Πρώτα απ’ όλα, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αντιδρούν στην επιλογή της πώλησης και πιθανολογείται βάσιμα ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους σε περίπτωση έγκρισης του deal.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα καταγγείλουν «ξεπούλημα» της εταιρείας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τους δείκτες με τους οποίους μεταβιβάστηκε πρόσφατα το εγχώριο χαρτοφυλάκιο της AXA στην Generali Hellas. Αναμένονται και δηλώσεις «συμπαράστασης» από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, οι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει η συγκεκριμένη πώληση, γιατί φοβούνται πως θα χάσουν σημαντικά μερίδια αγοράς στον κλάδο της υγείας.

«Πιθανόν να δούμε τις αντιδράσεις αυτές να παίρνουν ακόμη και τη μορφή καταγγελιών για αλλοίωση του ανταγωνισμού, καθώς η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία και ο μεγαλύτερος πάροχος ιδιωτικής υγείας στη χώρα θα έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο. Ο ίδιος ιδιοκτήτης θα ασφαλίζει, θα νοσηλεύει και θα αποζημιώνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά από γνωστό παράγοντα του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλιστική αγορά θα περιμένει με ενδιαφέρον τη στρατηγική ανάπτυξης που θα επιλέξει για την Εθνική Ασφαλιστική ο διαφαινόμενος νέος ιδιοκτήτης, όπως για παράδειγμα το τι θα πράξει στο μέτωπο της ψηφιοποίησης των εργασιών της, το ποια πολιτική συνεργασίας θα ακολουθήσει με τους διαμεσολαβούντες ή, τέλος, το αν θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές στην προϊοντική και την τιμολογιακή πολιτική του leader της αγοράς τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v