Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τα σχέδια για ΑΠΕ και εξαγορές, στο βάθος… έξοδος στις αγορές

Από ΑΠΕ η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου αλουμινίου το 2030. Τα σχέδια για τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Το όπλο της ρευστότητας και η ευχέρεια εξόδου στις αγορές. Τι είπε ο Ε. Μυτιληναίος στους αναλυτές για ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ.

Μυτιληναίος: Τα σχέδια για ΑΠΕ και εξαγορές, στο βάθος… έξοδος στις αγορές

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ενεργειακών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων της Mytilineos έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρέπεμψε μάλιστα σε λεπτομερείς ανακοινώσεις στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει η εταιρεία για τις 18 Φεβρουαρίου, κρατώντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σημαντικές ειδήσεις για τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στου τομείς των ΑΠΕ και των υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο ισχυρός άντρας της Mytilineos τόνισε ότι το «Αλουμίνιο της Ελλάδος» το 2030 θα ηλεκτροδοτείται από «πράσινη» ενέργεια, ενώ ο ίδιος έθεσε ως στόχο το 2030 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να περιλαμβάνει ηλιακά πάρκα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 3 Γιγαβάτ.

Έδωσε μάλιστα μία πρόγευση για την επίτευξη των δύο προαναφερόμενων στόχων, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών αναφορικά με τα άμεσα πλάνα της εταιρείας σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το 2022 η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 650 με 700 MW. Και ανέλυσε τα μεγέθη:

  1. Στα αιολικά πάρκα, η εταιρεία έχει σήμερα σε λειτουργία 217 MW. Υπό κατασκευή έχει άλλα 44 MW και το 2021 θα βρίσκονται σε παραγωγή έργα συνολικής ισχύος 260 MW. Εκκρεμεί η λήψη της επενδυτικής απόφασης για αιολικά 96 MW κι έτσι, τέλος του 2022 με αρχές του 2023, θα έχει σε λειτουργία αιολικά ισχύος 350 MW.
  2. Στα ηλιακά πάρκα, όπως είπε, το 2021 θα τεθούν σε λειτουργία φωτοβολταϊκά 350 MW, τα οποία βρίσκονται εντός και εκτός συνόρων.

Η έμφαση που δίνει η Mytilineos στα έργα ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, αλλά και στα έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης φαίνεται και από τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα στους δύο τομείς.

Όπως ανέλυσε ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευών, υποδομών και διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόκειται να συμβασιοποιηθούν 500 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα για το 2021 θα είναι 500 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των ΑΠΕ, το ανεκτέλεστο των έργων ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% θα εκτελεστεί το 2021.

Συνολικά τα έσοδα αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ.

Οι εξαγορές, η ΛΑΡΚΟ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos ρωτήθηκε και για τις προθέσεις της εταιρείας αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και συνολικά για τις επενδυτικές διαθέσεις.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε, η εταιρεία διαθέτει υψηλή ρευστότητα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, είχε το 2020 θετικές ελεύθερες ροές 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει την ευχέρεια να αντλήσει και κεφάλαια και από τις αγορές για εξαγορές και επενδύσεις.

Σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ωστόσο υπαινίχθηκε υψηλό κόστος επενδύσεων. Με αφορμή την αρθρογραφία που έχει αναπτυχθεί για τη σημαντικότητα του νικελίου, απ’ όπου εξάγεται το κοβάλτιο, υλικό απαραίτητο για τις μπαταρίες και την πολλά υποσχόμενη αποθήκευση ενέργειας, απάντησε: «Η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ ήταν διαφορετική πριν από χρόνια και διαφορετική σήμερα. Η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο. Άλλο το σιδηρονικέλιο κι άλλο το κοβάλτιο…».

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αρκέστηκε να πει πως η διαδικασία του διαγωνισμού είναι σε εξέλιξη.

Η σύμβαση ΔΕH - Αλουμίνιο της Ελλάδος

Πολλές ήταν και οι ερωτήσεις των αναλυτών αναφορικά με τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της ΔEΗ με το εργοστάσιο της «Αλουμίνιο της Ελλάδος».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την έκβασή τους. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτές βαίνουν θετικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του για καλό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v