Πληροφορική: Ζεσταίνει την αγορά το voucher των €200

Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση για tables, desktops και laptops αναμένεται να φέρει η κρατική επιδότηση. Κινητικότητα στην αγορά για να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες. Ποιες εισηγμένες εταιρείες μπορούν να καταγράψουν οφέλη.

Πληροφορική: Ζεσταίνει την αγορά το voucher των €200

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουν οι εταιρείες ειδών πληροφορικής τη μεγάλη ζήτηση που θα προκύψει για tablets, desktops και laptops από το μέτρο της κυβέρνησης να επιδοτήσει με 200 ευρώ τις αγορές αυτών των ειδών από μαθητές και φοιτητές (η διάταξη προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του voucher).

Αν και γίνεται λόγος για 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει να περιμένουν για να δουν πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν κρύβουν το έντονο ενδιαφέρον τους.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία δίνει μεγάλα περιθώρια αύξησης των σχετικών εργασιών τους σε όλους τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο μέτωπο. Θα έλεγα ότι ένα από τα ζητούμενα είναι το αν και κατά πόσο η προσφορά θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση που θα προκύψει.
Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια αγορά που έχει ήδη παρουσιάσει πολύ σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εργάζονται πλέον από το σπίτι τους, ενώ επίσης καταλυτικά επηρέασε και η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια. Τέλος, θετικά επηρέασε και η εντονότερη ανάγκη για ψυχαγωγία στο σπίτι σε περιόδους περιοριστικών μέτρων εναντίον της πανδημίας. Ήδη, πριν ξεκινήσει να τρέχει το voucher του Υπουργείου για μαθητές και φοιτητές, οι εταιρείες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις παραγγελίες των πελατών τους», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί από τώρα το πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση, όλοι συμφωνούν πως η άνοδος θα είναι μεγάλη, με δεδομένο ότι το έτος 2019 εκτιμάται ότι διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά για προϊόντα πληροφορικής γύρω στα 150 εκατ. ευρώ και για προϊόντα τηλεπικοινωνιών περίπου 205 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά οφέλη θα υπάρξουν από την εξέλιξη αυτή και για αρκετές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το Πλαίσιο (Turbo X, αλλά και άλλα brand names), η Quest Holdings μέσω της θυγατρικής της InfοQuest Technologies και η Ideal (διάθεση των σχετικών προϊόντων της Toshiba).

Από την όλη υπόθεση, θα επιχειρήσει να επωφεληθεί και η MLS, η οποία πριν την εκδήλωση των προβλημάτων ρευστότητας, κατείχε ηγετική θέση στην πωλήσεις tablets. Στην αγορά λέγεται ότι η βορειοελλαδίτικη εταιρεία θα προσπαθήσει να αποκτήσει απόθεμα προϊόντων, προκειμένου να ενισχύσει τον αναιμικό πλέον κύκλο εργασιών της.

Σύμφωνα με έκθεση της IDC, στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου:

  1. Σημειώθηκε ανάκαμψη στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
  2. Αναμενόταν ότι η αγορά προσωπικών υπολογιστικών συσκευών θα συνέχιζε την ανοδική της πορεία και κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.
  3. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι από το 2021 η αγορά θα επέστρεφε στη μακροπρόθεσμη πτωτική της πορεία, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές θα συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, οι πωλήσεις θα περάσουν σε αρνητικό πρόσημο, με μέσο ετήσιο ρυθμό πτώσης 2,2% έως το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v