Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλυβουργική: Η κόντρα της οικογένειας Αγγελόπουλου και η διάσωση που έπεσε στο κενό

Πώς έφτασε η κραταιά βιομηχανία στο σημείο μηδέν. Οι διαμάχες των βασικών μετόχων της οικογένειας Αγγελόπουλου και οι άκαρπες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Απρίλιο η απόφαση για την αναγκαστική διαχείριση.

Χαλυβουργική: Η κόντρα της οικογένειας Αγγελόπουλου και η διάσωση που έπεσε στο κενό

Οι τίτλοι τέλους της Χαλυβουργικής αποτελούν μάλλον το αναμενόμενο σενάριο σε μία ιστορία που στιγματίστηκε κυρίως από την ενδοοικογενειακή κόντρα του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του Γιώργο και Παναγιώτη.

Στις αρχές Απριλίου, θα εκδικαστεί η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Τα χρέη της Χαλυβουργικής προς την τράπεζα ανέρχονται σε 343,7 εκατ. ευρώ. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου αλλά και των Γιώργου και Παναγιώτη με στελέχη της Εθνικής τράπεζας στις αρχές του 2020 αποδείχθηκαν άκαρπες. Οι βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε δικαστική διαμάχη, δεν έβαλαν νέα κεφάλαια στην υπολειτουργούσα εταιρεία και οποιοδήποτε πλάνο σωτηρίας δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει. Ούτε αυτό που επιχείρησε να καταστρώσει η PwC, στελέχη της οποίας είχαν επίσης αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, στη βάση συμφωνίας από τον Απρίλιο του 2019.

Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση

Μπορεί οι μεγάλες επενδύσεις και μεγάλο μέρος των ανοιγμάτων της Χαλυβουργικής να ξεκίνησαν από το 2006 -η οικονομική κρίση που ακολούθησε προφανώς και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρνητική πορεία της εταιρείας-, ωστόσο ο επίλογος με τη λύση συνεργασίας με τους εργαζόμενους ήρθε επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο να διαδραματίζει τον καθοριστικότερο ρόλο. Αποζημιώσεις και οφειλόμενα πληρώθηκαν από τον ίδιο, ο οποίος νωρίτερα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, είχε συναντήσεις για το θέμα με τον αρμόδιο υφυπουργό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον δήμαρχο Ελευσίνας.

Ήταν η εποχή που η ενδοοικογενειακή κόντρα είχε κορυφωθεί όπως είχε διαφανεί και στη ΓΣ της Χαλυβουργικής στις 4 Ιουλίου του 2019. Επί τέσσερις ώρες, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος δεν βρήκε κοινό τόπο ούτε με τα παιδιά του ούτε με τον Γιώργο Σκινδήλια, επικεφαλής της διοίκησης της Χαλυβουργικής. Άλλωστε τα προβλήματα στις σχέσεις Κ. Αγγελόπουλου και Γ. Σκινδήλια ήταν εμφανή από τις πρώτες μέρες του 2019. Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο, οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει πολυάριθμες επιστολές, με θέμα τη διάσωση της εταιρείας. Αυτό αποδείχθηκε αδύνατο καθώς οι σχέσεις του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τον επικεφαλής της διοίκησης ήταν εντέλει εξίσου εχθρικές όσο και με τους γιους του.

Σήμερα, το δικαστικό μέρος της ενδοοικογενειακής διαμάχης έχει φτάσει στον ορισμό συμπαραστάτη του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου. Είναι ακόμη ένα επεισόδιο σε ένα δράμα οικογενειακό και επιχειρηματικό. Για τη Χαλυβουργική, το επόμενο επεισόδιο είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Απριλίου και θα κρίνει αν η υπερχρεωμένη εταιρεία θα εισέλθει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v