Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Πού θα επενδύσει τα έσοδα από το ομόλογο των 200 εκατ.

Επενδύσεις 157 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η εταιρεία από τα κεφάλαια του ομολόγου. Στη μονάδα νάφθας και υδρογόνου τα 137 εκατ. και ΑΠΕ τα 20 εκατ. ευρώ. Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης με τα 39,4 εκατ. ευρώ.

Motor Oil: Πού θα επενδύσει τα έσοδα από το ομόλογο των 200 εκατ.

Στην υλοποίηση μέρους του επενδυτικού της προγράμματος θα διαθέσει ο όμιλος της Motor Oil τα περισσότερα κεφάλαια που επιδιώκει να αντλήσει από την έκδοση του ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης, από τα 200 εκατ. ευρώ, τα 3,6 εκατ. ευρώ αφορούν σε έξοδα της έκδοσης και άρα σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, το καθαρό ποσό που θα μπει στα ταμεία των διυλιστηρίων της Κορίνθου θα ανέλθει στα 196,4 εκατ. ευρώ.

Όπως κάνει γνωστό η εταιρεία, από το προαναφερόμενο ποσό, τα 137 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex).

Κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης.

Σε ό,τι αφορά το συγκρότημα κατεργασίας νάφθας στο διυλιστήριο της Μotor Oil, η κατασκευή του βρίσκεται σε εξέλιξη και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Το συγκρότημα θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου.

Όπως ενημερώνει η εταιρεία στο δελτίο για το ομόλογο, «δεδομένου ότι η αγοραία αξία των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων υπερβαίνει την αγοραία αξία της νάφθας, από τη συγκεκριμένη επένδυση η εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διάφορα τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων». Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος αναμένεται να είναι περίπου 1 εκατ. μετρικοί τόνοι.

Η επένδυση βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, όπως προαναφέρθηκε, έχοντας απορροφήσει 10 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 110 εκατ. ευρώ το 2020. Σημειώνεται ότι το υπολειπόμενο κεφάλαιο της επένδυσης στο νέο συγκρότημα, που δεν θα χρηματοδοτηθεί από τα αντληθέντα κεφάλαια, δηλαδή ποσό περίπου 53 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια ή/και πρόσθετο δανεισμό της Εταιρείας.

Σε σχέση με τις ΑΠΕ, στο ενημερωτικό δελτίο της Μotor Oil γίνεται γνωστό πως τα 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν είτε από την εταιρεία ή και από θυγατρικές του ομίλου ή και άλλες εταιρείες ή κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία ή και εταιρείες του Ομίλου, μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω δανεισμού, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά, τα έργα αυτά ενδέχεται να αφορούν επενδύσεις σχετικές με την απόκτηση, κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη έκδοση του ΚΟΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα επιμεριστούν στα έργα κατά την κρίση της διοίκησης της εταιρείας, ανάλογα με την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιμέρους έργων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία θα εκδώσει 200.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ η κάθε μία.

Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Μαρτίου στις 4 το μεσημέρι. Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών θα παραμένει ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς, από τις 10.00 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, εκτός της Παρασκευής 19 Μαρτίου κατά την οποία θα λήξει στις 4 το μεσημέρι.

Η κατανομή των ομολογιών στους επενδυτές, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο θα γίνει σε ποσοστό τουλάχιστον 30% (ήτοι τουλάχιστον 60.000 Ομολογίες) για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών. Ποσοστό έως και 70% των ομολογιών της δημόσιας προσφοράς (ήτοι έως και 140.000 Ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών και των ιδιωτών επενδυτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v