Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στα δικαστήρια οδηγείται η Folli Follie

Αίτημα να οριστεί ειδικός εντολοδόχος για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Πέρασε στην «επίθεση» ο Δ. Κουτσολιούτσος.

Ξανά στα δικαστήρια οδηγείται η Folli Follie

Στο δικαστήριο θα μεταφερθεί η αντιπαράθεση για τη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie μεταξύ του Δ.Σ. της εταιρείας και του βασικού μετόχου της, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, που τελεί υπό κράτηση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας κατά την χθεσινή πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση από τους βασικούς μετόχους, τόσο από τον Δημήτρη όσο και από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δικαστήριο που θα αξιολογήσει τη θέση τους και θα αποφανθεί για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου.

Το θέμα προκαλεί νέες καθυστερήσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης οριστικής λύσης στα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Με λίγες εταιρείες να έχουν υπαχθεί στο νόμο περί ρύθμισης οφειλών παροχής δεύτερης ευκαιρίας 4738/2020 και 4772/2021 και με τους περιορισμούς της πανδημίας, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί τι χρόνο θα απαιτήσουν οι νέες νομικές διαδικασίες, αν και το επιτελείο της Folli Follie δηλώνει ότι τις είχε προβλέψει και δεν προκαλούν κάποια ουσιώδη ανατροπή.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργιάδης, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και πληρεξούσιος δικηγόρος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, χαρακτηρίζει τη χθεσινή διαδικασία μονόλογο εξηγώντας στο Euro2day.gr ότι προϋπόθεση για τον διορισμό ειδικού εντολοδόχου είναι να αποδειχθεί ότι ο μέτοχος αρνείται να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης αδικαιολόγητα και καταχρηστικά.

Σε επόμενο χρόνο, εάν γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο το αίτημα του Δ.Σ. της Folli Follie για ορισμό ειδικού εντολοδόχου, υπάρχουν κι άλλα νομικά όπλα στη φαρέτρα του, όπως π.χ. η τριτανακοπή αλλά προς το παρόν προσηλώνεται στη θέση του πελάτη του σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι το “σχέδιο εξυγίανσης δεν βγαίνει και κατά συνέπεια η διοίκηση πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να βρει ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης”.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός εντολοδόχος είναι μια λύση που έχει προβλέψει ο νομοθέτης ως “παράθυρο ευκαιρίας” για τις υπό εξυγίανση εταιρείες ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση. Έχει την εξουσία να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να ασκήσει το δικαίωμα παράστασης και ψήφου εκείνων των μετόχων που δεν συμπράττουν για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Αρμοδιότητα διορισμού ειδικού εντολοδόχου (από το μητρώο διαχειριστών αφερεγγυότητας) έχει - κατόπιν αιτήματος του Δ.Σ. της εταιρείας - το δικαστήριο, που αναμένεται να αποφανθεί και για την επικύρωση της συμφωνίας.

Τις σχετικές διαδικασίες αναμένεται να κινήσει το νομικό επιτελείο της Folli Follie τις προσεχείς ημέρες, που εν προκειμένω θα πρέπει να προσκομίσει και όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σε απάντηση των κατηγοριών που του απηύθυνε, δια του δικηγόρου του, ο Δ.Κουτσολιούτσος.

Περνώντας στην “επίθεση”, χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς και αναφορές που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν για την κακοδιαχείριση επί των δικών του ημερών, σε συνέχεια των πορισμάτων A&M και PwC και κατηγόρησε την διοίκηση της Folli Follie για πλασματικά στοιχεία στο σχέδιο εξυγίανσης, αμφισβήτησε το τζίρο της εταιρείας, έθεσε ερωτήματα για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων την τελευταία διετία, ενώ θεώρησε ότι δεν έχει αποδεχθεί τη συμφωνία το 40% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων πιστωτών, και ειδικότερα η Attica Bank που διατηρεί προσημείωση υποθήκης. Κρίνει δε ότι η συμφωνία οδηγεί την εταιρεία στην χρεοκοπία ενώ δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Μοναδικός κερδισμένος, όπως σημειώνει, είναι το επενδυτικό σχήμα Arena, μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ, αλλά όπως τονίζει, με υπερπρονόμιο εξασφάλισης πάνω στα ακίνητα Μινιόν και Κορωπίου, αξίας 23,5 εκατ. ευρώ.

Το αβάσιμο του σχεδίου εξυγίανσης στηρίζει επίσης στο πακέτο μετοχών της Dufry και τη διαφορά 61,722 εκατ. ευρώ μεταξύ της αξίας που αναφέρεται στο σχέδιο εξυγίανσης (30.9.2020) και της αξία του με βάση την τιμή διαπραγμάτευσης των μετοχών στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης ενώ αναλόγως επισημαίνει διαφορά 15,123 εκατ. ευρώ στις απαιτήσεις από πελάτες. Ερωτήματα θέτει ακόμη για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, που αρχικώς προέβλεπε συμμετοχή ομολογιούχων και παλαιών μετόχων με αναλογία 49 - 51 στη νέα εταιρεία ενώ η νέα συμφωνία προβλέπει 90 - 10 χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση των πιστωτών ότι θα συνεχίσουν την εμπορική δραστηριότητα της επιχείρησης στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, το ΔΣ της Folli Follie για να προωθήσει τη διαδικασία στην επόμενη φάση (έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης σε νέα επαναληπτική γενική συνέλευση με την συμβολή ειδικού εντολοδόχου), πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η χθεσινή άρνηση του βασικού μετόχου να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης είναι αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, αφού αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, που την καθιστούν συμφέρουσα για τους μετόχους, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε συνέχεια της ανάγνωσης των υπομνημάτων των βασικών μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v