Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Αγοράζει αιολικά πάρκα 240 MW

(upd) Υπογράφηκε δεσμευτική συμφωνία με τη Fortress. Με enterprise value (τίμημα συν δανεισμός), που αντιστοιχεί σε περίπου 10 με 11 φορές τα EBITDA, το deal. Πιάνει γρήγορα τον στόχο για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 300 MW η Motor Oil.

Motor Oil: Αγοράζει αιολικά πάρκα 240 MW

Κατ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου 11+1 αιολικών πάρκων 220+20MW καθώς και αδειών για άλλα 650 MW, ανακοίνωσε, όπως προανήγγειλε το Euro2day.gr, η Motor Oil κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου απόκτησης χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος άνω των 300 MW.

Η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Motor Oil, Teforto Holdings Ltd, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία, που έτρεξε η Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου και μετά από περίοδο αποκλειστικότητας υπογράφηκε δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της Motor Oil αποτιμά τη συνολική επιχειρησιακή αξία (enterprise value) των πάρκων περίπου στα 425 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 10 με 11 φορές το ιστορικό EBITDA.

Η Fortress αγόρασε το παραπάνω χαρτοφυλάκιο από τον εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε όρους enterprise value, τα πάρκα αποτιμήθηκαν, τότε, περίπου 9,5 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 11 πάρκα δυναμικότητας 220 MW εκ των οποίων τα δύο πρόσφατα λειτούργησαν εντός του 2019. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2019 εγκαινιάστηκε πάρκο στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μπήκαν σε λειτουργία άλλα δύο αιολικά πάρκα στη Βοιωτία συνολικής ισχύος 56 MW.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ενός ακόμη πάρκου, δυναμικότητας 20MW, ενώ οι προς εξαγορά εταιρείες διαθέτουν άδειες για ανάπτυξη πρόσθετων πάρκων δυναμικότητας 650 MW.

Με την παραπάνω εξαγορά η Motor Oil ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, επιτυγχάνοντας γρήγορα το στόχο δημιουργίας/απόκτησης χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 300 MW σε βάθος διετίας. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύος του ομίλου στις ΑΠΕ ξεπερνά, σήμερα, τα 100 MW.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ανακοινώνει την κατ΄ αρχήν συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ένδεκα (11) εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων ευρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι (6) υπό εξαγορά εταιρειών.

Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε 123,5 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί μέσω της TEFORTO HOLDINGS LIMITED η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. Επισημαίνεται ότι οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα δώδεκα (12) αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v