Πειραιώς: Το παζάρι για τη δομή αύξησης κεφαλαίου-anchor investor

Κρίσιμες οι συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο για το τελικό σχέδιο, με βάση το οποίο θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Μετέχουν στην ΑΜΚ όλοι οι «παλαιοί» ξένοι μέτοχοι της τράπεζας. Στις 16 Απριλίου το κρίσιμο Δ.Σ.

Πειραιώς: Το παζάρι για τη δομή αύξησης κεφαλαίου-anchor investor

Μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων είχαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, οι σύμβουλοι (Goldman Sachs και UBS), αλλά και η κυβέρνηση, προκειμένου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να αποφασιστεί η δομή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ως προς τη σύνθεση των ξένων επενδυτών, αν δηλαδή θα υπάρξει anchor investor (πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που μετά την αύξηση θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος) ή η ΑΜΚ δεν θα προβλέπει αυτό το σχήμα.

Πηγές με γνώση της διαδικασίας τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που ενισχύει όσους επιμένουν ότι η αύξηση θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Βαρόμετρο, βέβαια, αποτελεί το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διοίκηση του οποίου έχει εκφράσει την επιδίωξη το ποσοστό να ανέλθει κάτω από το 33%, ωστόσο το πόσο χαμηλότερα θα κινηθεί, θα κρίνει εντέλει και τις ισορροπίες στη νέα μετοχική σύνθεση της τράπεζας.

Στις 16 Απριλίου το Δ.Σ.

Κι ενώ το αργότερο εντός της ημέρας θα έχει κλειδώσει η δομή αλλά και οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, η έγκρισή τους θα αποτελέσει το βασικό θέμα της ατζέντας του διοικητικού συμβουλίου της Tράπεζας Πειραιώς, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, θα συνεδριάσει στις 16 Απριλίου 2021 (σ.σ. την προσεχή Παρασκευή). Στο μεσοδιάστημα, αύριο Τρίτη είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της τράπεζας, προκειμένου να υλοποιηθεί το reverse split της μετοχής και στις 19 Απριλίου (σ.σ. την επόμενη Δευτέρα) θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε reverse split, με αύξηση της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από τα 6 στα 99 ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223 δια της συνένωσης 16,5 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα. Επιπρόσθετα, αποφάσισε τη μείωση μετοχικού της κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ και τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, ύψους 4.935.987.854 ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερο χρόνο, για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών. Κατόπιν αυτών, το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς ανέρχεται στο ύψος των 50.367.223 ευρώ, διαιρούμενο σε 50.367.223 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 1 ευρώ.

Εντός όλοι οι παλαιοί μέτοχοι

Ως προς τη συμμετοχή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλα τα ξένα funds που ήταν μέτοχοι της Tράπεζας Πειραιώς πριν την ΑΜΚ (όπως ο Τζον Πόλσον, ο Άλεξ Μυστακίδης και το Bienville) αναμένεται να συμμετάσχουν -χωρίς να διαφαίνεται, εκτός απροόπτου, να κερδίζουν τους τίτλους του anchor investor- και έχουν ήδη γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον τους στους συμβούλους της Πειραιώς. Με βάση τις πληροφορίες, ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχουν εκφράσει, πλην των funds, και μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα ξένοι επενδυτές, γεγονός που μεταφράζεται από τους εμπλεκόμενους στην αύξηση κεφαλαίου ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο πλάνο εξυγίανσης που έχει επικοινωνήσει με τους επενδυτές η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς.

Υποστηρικτικά στην εξυγίανση συμβάλλει και η έγκριση από την Κομισιόν του «Ηρακλή 2», με τις εγγυήσεις του οποίου θα επιτευχθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, μέσα από τα πακέτα Sunrise I+II.

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v