Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζίρος άνω των 100 εκατ. το 2020 για την Παυλίδης Μάρμαρα

Οι ενδείξεις ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση των αγορών, τονίζει ο όμιλος.

Τζίρος άνω των 100 εκατ. το 2020 για την Παυλίδης Μάρμαρα

Το 2020, αν και είναι συνυφασμένο με τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε όλη η ανθρωπότητα, με τις επιπτώσεις του Covid-19 να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία μέχρι και σήμερα, για την Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική και δημιουργική χρονιά, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έκλεισε 40 συναπτά έτη επιτυχημένης παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, συγκαταλέγοντας την στις κορυφαίες εταιρείες - leader του μαρμάρου σε όλον τον κόσμο, δεν απέκλινε από τον στρατηγικό σχεδιασμό της.

Παρά την γενική πτώση του κλάδου, τις αντίξοες συνθήκες και τον περιορισμό των μετακινήσεων, δεδομένου ότι οι εξαγωγές του ομίλου αγγίζουν το 90% του Κύκλου Εργασιών, ο όμιλος φάνηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες και σκοπέλους, προσαρμόζοντας άμεσα την εμπορική πολιτική του, αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνολογία και καινοτόμες υπηρεσίες, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι άμεσες ενέργειες σε συνδυασμό με το ισχυρό brand name Παυλίδης, το οποίο είναι συνυφασμένο με την αξιοπιστία, την κορυφαία ποιότητα των υλικών, που διασφαλίζεται στους ενδελεχείς ελέγχους ποιότητας, την πιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, τη συνεχή διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων, καθώς και την τυπικότητα στον χρόνο παράδοσης, κατάφερε να διατηρήσει ψηλά τις αποδόσεις του. Ειδικότερα για το 2020 ο Κύκλος Εργασιών του ομίλου ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ, ενώ το EBITDA θα κυμανθεί πάνω από 50 εκ. ευρώ., αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά βάσει των δεδομένων συγκυριών.

Ο όμιλος ξεκίνησε δυναμικά το επενδυτικό του πλάνο για το 2020, ολοκληρώνοντας την εξαγορά 100% των μετοχών της εταιρείας DIONYSSOMARBLE BULGARIA, με αποτέλεσμα να έχει στην κατοχή του 11 ενεργά λατομεία, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Με την παρούσα μάλιστα εξαγορά, επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης, κατά τον οποίο η Παυλίδης διαθέτει πλέον τις μεγαλύτερες λατομικές εκμεταλλεύσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα ο όμιλος διαχειρίζεται πλέον τα κορυφαία λατομεία στην Ελλάδα (Ariston), (Venus), (Galaxy), (Kavala), στην Βόρεια Μακεδονία (Sivec), στην Αλβανία (Perla) και στην Βουλγαρία (Vratza). Το νέο υλικό, Vratza χαρακτηρίζεται ως υψηλής αισθητικής μπεζ μάρμαρο, κατάλληλο για εξωτερική χρήση, καθώς κοσμεί πολλά κτήρια υψηλών προδιαγραφών.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκ. ευρώ μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια. Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται μέσω αριθμών ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Με την αποπεράτωση αυτής της επένδυση τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.

Οι ενδείξεις ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v