Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαλαματίνα: Στις 14 Ιουνίου κρίνεται η «δεύτερη ευκαιρία»

Πήρε νέα δικάσιμο η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Ελπίδες από το άνοιγμα της εστίασης.

Μαλαματίνα: Στις 14 Ιουνίου κρίνεται η «δεύτερη ευκαιρία»

Για τις 14 Ιουνίου πήρε δικάσιμο η αίτηση της Μαλαματίνα για επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης στο πλαίσιο των άρθρων 106 β&δ του ΠτΚ.

Η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε αναβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, για δεύτερη φορά, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα το νομικό επιτελείο της εταιρείας εκτιμά ότι μέχρι την συζήτηση της αίτησης θα έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία τα Δικαστήρια και όπως είναι φυσικό, απεύχεται το κακό σενάριο ενός νέου lockdown.

Εν τω μεταξύ στο μεσοδιάστημα θα έχει ανοίξει η εστίαση αλλά και η ho.re.ca., 3 και 14 Μαΐου αντίστοιχα, οπότε η δραστηριότητα της ιστορικής οινοποιίας, που στην παρούσα φάση αυτοχρηματοδοτείται με τα έσοδα από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές, θα επεκταθεί. Το άνοιγμα των εστιατορίων και της τουριστικής αγοράς αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα στη Μαλαματίνα, όπως και στο σύνολο των οινοποιείων της χώρας που είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν σε ποσοστό έως 90% την περίοδο των lockdown. Εξάλλου, το μόνο ανοιχτό κανάλι για τον κλάδο είναι το supermarket. Στην περίπτωση της Μαλαματίνα οι πωλήσεις στο συγκεκριμένο κανάλι είναι που κρατούν όρθια τη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι τις πωλήσεις των σημάτων της οινοποιίας στο οργανωμένο λιανεμπόριο κατά την τρέχουσα μεταβατική περίοδο διαχειρίζεται ο νέος επενδυτής, η Mantis Group και είναι αυτή που θα “τρέξει” και το κανάλι της εστίασης.

Εν κατακλείδι, εάν στις 14 Ιουνίου συζητηθεί τελικά η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης η Μαλαματίνα θα έχει να περιμένει την απόφαση που θα σημάνει και την αλλαγή σελίδας στην αβεβαιότητα των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης που υπογράφεται από πιστωτές (SNF DAC, doValue και Εθνική Τράπεζα) που εκπροσωπούν το 79,1% του συνόλου ή 79,4% συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων μερών, προβλέπει ότι η εταιρεία θα περάσει σε κερδοφορία από την δεύτερη χρήση ενώ ο κύκλος εργασιών θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3% για να φτάσει στα 14,7 εκατ. ευρώ από την ενδέκατη χρήση. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2019 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 13.379.862,16 ευρώ, έναντι 13.582.795,61 ευρώ στην προηγούμενη χρήση με ζημιές μετά από φόρους 10.559.509,98 ευρώ, έναντι ζημιών 3.168.212,14 ευρώ ένα χρόνο πριν.

Σοφία Εμμανουήλ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v