Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premia Properties: Στόχος για πενταπλασιασμό χαρτοφυλακίου ως το 2026

Σχεδόν διπλασιασμό της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της μέσα στο 2021 και πενταπλασιασμό στην πενταετία προβλέπει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ. Τα άμεσα σχέδια για τη νέα ΑΜΚ με εισφορά ακινήτων και μετρητών αλλά και για εταιρικό ομόλογο.

Premia Properties: Στόχος για πενταπλασιασμό χαρτοφυλακίου ως το 2026

Στην τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά άμεσα η Premia Properties (πρώην Pasal), με εισφορά ακινήτων αλλά και μετρητά, ενισχύοντας έτσι τόσο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων αλλά και την κεφαλαιακή της βάση.

Στο περιθώριο της έκτακτης χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κ. Μαρκάζος όσο και ο πρόεδρος της εταιρείας Ηλίας Γεωργιάδης αναφέρθηκαν στους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους τους. Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ύψος της νέας ΑΜΚ, στόχος της Premia είναι να ολοκληρώσει το 2021 με την εύλογη αξία των ακινήτων της στα 200 εκατ. ευρώ (από 114 εκατ. ευρώ περίπου που είναι σήμερα).

Πέραν τούτου, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κ. Ηλίας Γεωργιάδης έκανε λόγο και για τον μακροπρόθεσμο στόχο της Premia Properties, η οποία σκοπεύει να διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην προσεχή τριετία και να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η εκτίμηση για γιγάντωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων αποτελεί υλοποιήσιμο στόχο, μεταφέροντας την εμπειρία του από την πορεία της επίσης εισηγμένης εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων που διατηρεί στη Σουηδία.

Σημειώνεται πως η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων μεταξύ άλλων ενέκρινε την πρόταση εξουσιοδότησης του δ.σ. να προβαίνει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου την προσεχή τριετία, με στόχο να τριπλασιαστεί το κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο τα επόμενα χρόνια, γεγονός που υποστηρίζει την παραπάνω στρατηγική. Πέραν του παραπάνω εργαλείου, ωστόσο, ο κ. Μαρκάζος ανάφερε και την πιθανότητα έκδοσης εταιρικού ομολόγου στο μέλλον.

Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, για την άμεση ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων -πέρα από την εισφορά εκ μέρους των βασικών μετόχων (της εταιρείας Sterner Stenhus συμφερόντων της οικογένειας Γεωργιάδη)-, διατηρούνται διαπραγματεύσεις και για την εξαγορά νέων ακινήτων, μετά την απόκτηση των αποθηκών της εταιρείας Διακίνησης αλλά και μεγάλου εμπορικού ακινήτου (big box) που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2021.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Premia Properties, στρατηγική επιδίωξη είναι η επικέντρωση σε τομείς ακινήτων όπως τα logistics, τα εμπορικά ακίνητα (big boxes), αλλά και ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα σε υγεία, εκπαίδευση, γηροκομεία κ.α.

Ήδη η εταιρεία ελέγχει αποθηκευτικούς χώρους που ξεπερνούν τις 100.000 τ.μ. και στοχεύει να διπλασιάσει τα ακίνητα εκμετάλλευσης αυτού του τύπου στις 200.000 τ.μ. έως το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Επιπλέον, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχουν ήδη εισφερθεί σχολικά ακίνητα (που αναπτύχθηκαν μέσω ΣΔΙΤ), δημιουργώντας την πρώτη κρίσιμη μάζα ακινήτων στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, ενώ έχει πραγματοποιήσει, όπως προαναφέρθηκε, η επέκτασή της στα μεγάλα εμπορικά ακίνητα με μισθωτές μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Το μέσο yield της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στο 8% και η στρατηγική της για το προσεχές διάστημα είναι η επικέντρωση σε τομείς με μεγάλη ανθεκτικότητα, ισχυρούς μισθωτές και μακροχρόνιες μισθώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, η απόδοση του χαρτοφυλακίου της το προσεχές διάστημα μετά την ανάπτυξή τους και δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,5%.

Σημειώνεται, τέλος, πως η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε σειρά προτάσεων ενίσχυσης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, προκειμένου να συνάδει με το νέο πλαίσιο κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v