Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 1,7 δισ. στις ΑΠΕ στη 10ετία

Ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου με τη δημιουργία εταιρείας Holding, που θα αποτελέσει ομπρέλα για τις θυγατρικές. Σήμερα η Εκτακτη Γενική Συνέλευση του ομίλου για το νέο διοικητικό σχήμα.

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 1,7 δισ. στις ΑΠΕ στη 10ετία

Για το φθινόπωρο δρομολογείται ο δομικός μετασχηματισμός του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ, που σχεδιάζεται να γίνει στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου Vision 2025.

Στην κορυφή θα βρίσκεται εταιρεία Holding, η οποία θα περιλαμβάνει υπό την «ομπρέλα» της την ΕΛ.ΠΕ. Διύλιση, την ΕΚΟ, για τη λιανική εμπορία πετρελαιοειδών, την Elpedison, για την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και την ΕΛ.ΠΕ. Ανανεώσιμες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, έκανε γνωστό ότι περίπου δύο μήνες μετά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που θα γίνει στις 30 Ιουνίου, η πρόταση θα έρθει προς έγκριση αρχικά στο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια και από τη γενική συνέλευση.

Ο δομικός μετασχηματισμός, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του Vision 2025 και αποσκοπεί στην εξασφάλιση χρηματοδοτικών ροών, την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση και τη σύμπραξη με νέους εταίρους σε εξειδικευμένους τομείς.

Η νέα ομιλική ταυτότητα συνιστά έναν ακόμη πυλώνα, με την αλλαγή του branding ΕΛ.ΠΕ., ώστε να ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη νέα στρατηγική ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται ακόμη και η αναβάθμιση των υφιστάμενων επωνυμιών θυγατρικών, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Βασικός πυλώνας του Vision 2025 θεωρείται η στρατηγική προσαρμογή της ΕΛ.ΠΕ. με τους δείκτες ESG και η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 50% έως το 2030. Το 30% στόχος είναι να επιτευχθεί μέσω της απανθρακοποίησης της δραστηριότητας της διύλισης και το 20% με την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι στην επόμενη 10ετία θα επενδυθούν 1,7 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς το 2030 να φθάνει τα 2 GW.

Ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει σημασία ποιος θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά σημασία έχει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να βελτιστοποιούμε τα αποτελέσματα για όλους τους μετόχους και τον όμιλο.

Σήμερα, εξάλλου, το μεσημέρι πραγματοποιείται η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛ.ΠΕ. για την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό της, στο πλαίσιο του Ν.4706/20 για την εταιρική διακυβέρνηση. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως θεματοφύλακας των μετοχικών δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου, είχε προτείνει και έγινε αποδεκτή η αναβολή της έκτακτης συνέλευσης στις 20 Μαΐου, καταθέτοντας νέα πρόταση για την εκπροσώπηση του δημοσίου στο δ.σ. της εταιρείας. Το νέο διοικητικό σχήμα της ΕΛ.ΠΕ. θα έρθει προς έγκριση στη γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v