Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Στόχος η κερδοφορία και όχι το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Στην ποιότητα των νέων έργων που θα διεκδικήσει στηρίζεται η στρατηγική της νέας διοίκησης. Πώς προχωρά η κεφαλαιακή ενίσχυση και η διοικητική αναδιάρθρωση. Οι στόχοι για μείωση ζημιών και κόστους δανεισμού.

Ελλάκτωρ: Στόχος η κερδοφορία και όχι το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Διατεθειμένη να διεκδικήσει όλα τα μεγάλα έργα της άμεσης και προσεχούς περιόδου εμφανίστηκε η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Ευθ. Μπουλούτα, ωστόσο να διευκρινίζει ότι στόχος δεν είναι απλώς η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, αλλά η ποιότητα του.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ανάφερε πως ο όμιλος ιδίως στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων «μας ενδιαφέρει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο έργων, που θα αποδίδει κερδοφορία στον όμιλο. Δεν μας ενδιαφέρει το απόλυτο νούμερο των ανεκτέλεστων συμβάσεων». Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021, ο όμιλος προσέθεσε 165 εκατ.ευρώ υπογεγραμμένων συμβάσεων, οδηγώντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων στο 1,7 δισ.ευρώ.

Κατά τον κ. Μπουλούτα η σταθερή μείωση των νέων συμβασιοποιημένων έργων για τον όμιλο αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά ήδη από το τέλος του τρίτου τριμήνου της χρήσης, σηματοδοτώντας την ανάκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου. Ο ίδιος δεν επεκτάθηκε στα διεκδικούμενα έργα, αναφέροντας μόνον τόσο το ενδιαφέρον για το μελλοντικό διαγωνισμό του ΒΟΑΚ, την υφιστάμενη συμμετοχή στο διαγωνισμό για το έργο της ΧΡΩΠΕΙ, αλλά και την προετοιμασία του ομίλου για νέο διαγωνισμό μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης της Αττικής Οδού το 2024. Επίσης, ανάφερε το ενδιαφέρον του ομίλου για τα υποέργα που σχεδιάζονται στο Ελληνικό, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες με τη Lamda Development.

Πέραν των παραπάνω, ο κ. Μπουλούτας επικεντρώθηκε στη διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εσωτερικά το επόμενο διάστημα και να συνοδευτεί από την προσαρμογή του δ.σ. στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και στην ολοκλήρωση των χρηματοοικονομικών στόχων και της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ.ευρώ –εφόσον εγκριθεί από την Ε.Κ. στα τέλη Ιουνίου- θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Όσον αφορά τη συμμετοχή των μετόχων στην ΑΜΚ, τόνισε πως υπάρχει η έγγραφη δέσμευση της Reggerborgh Invest για συμμετοχή με 50 εκατ. ευρώ (έχει ήδη εκδώσει το ισόποσο ομόλογο για την ενδιάμεση χρηματοδότηση), ενώ ερωτηθείς σχετικά ανάφερε πως η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τη στάση που θα τηρήσει η πλευρά της Greenhill στην επικείμενη αύξηση.

Πρόσθεσε επίσης πως το ύψος της αύξησης αρκεί να εξυγιάνει τον κατασκευαστικό βραχίονα της Άκτωρ, δεδομένης και της προσπάθειας για τη βελτίωση των ταμειακών ροών του εν λόγω τομέα. Επανέλαβε ότι σε ότι αφορά τις κατασκευές, ο όμιλος επικεντρώνεται πλέον σε Ελλάδα και Ρουμανία, αποσυρόμενος από ζημιογόνες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση πως στο δ’ τρίμηνο του 2021 το ενοποιημένο EBITDA θα είναι break even.

Αναφέρθηκε επίσης στο στόχο μείωσης του κόστους δανεισμού κατά 1% με ορίζοντα δωδεκαμήνου όπως διευκρίνισε. Ο κ. Μπουλούτας ξεκαθάρισε πως δεν εξετάζεται η πιθανότητα υποκατάστασης του υφιστάμενου ευρωομολόγου του ομίλου, τουλάχιστον όσο διατηρούνται οι σημερινοί όροι διαπραγμάτευσης του, καθώς και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δανεισμού, καθώς οι υποχρεώσεις των υπολοίπων τομέων δραστηριότητας εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ισορροπήσει και τα δεδομένα στην Άκτωρ.

Τόνισε ωστόσο πως μετά τις κινήσεις της ΑΜΚ και του εξορθολογισμού λειτουργίας του, ο όμιλος προσβλέπει σε βελτίωση της πιστοληπτικής του διαβάθμισης, και άρα μείωσης του κόστους που προκύπτει από τις εγγυητικές επιστολές. Σε ότι αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση επενδύσεων σε παραχωρήσεις, κατασκευή, ΑΠΕ και ακίνητα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ανάφερε πως ο όποιος νέος δανεισμός ζητηθεί από τις τράπεζες θα αφορά κατά περίπτωση το project financing του εκάστοτε έργου, καθώς ο όμιλος σκοπεύει να καλύπτει με ίδιους πόρους τη συμμετοχή στο equity.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v