Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Διπλασιασμός μεγεθών στην τριετία, έκλεισε συμφωνία με ΔΕΗ

(upd) Η κερδοφορία του 2022 θα είναι διπλάσια του 2020 και θα ακολουθήσει «απογείωση» της εταιρείας, εκτιμά ο Ευ. Μυτιληναίος. Κλειδώνει η συμφωνία της Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος. Μεγάλη συμφωνία με Glencore.

Mytilineos: Διπλασιασμός μεγεθών στην τριετία, έκλεισε συμφωνία με ΔΕΗ

Διπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της Mytilineos στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από την οικονομική χρήση του 2021, προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Μυτιληναίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κερδοφορία του 2022 θα είναι διπλάσια του 2020. «Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη μου για το 2022, θα ακολουθήσει η απογείωση της Mytilineos».

Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών οριστικοποιούνται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ για το νέο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της βιομηχανίας. Από το 2023, μετά από 60 χρόνια συνεργασίας, η ΑτΕ θα αποδεσμευθεί πλέον από τη ΔΕΗ, καθώς με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και την ενέργεια από τις ΑΠΕ του ομίλου θα υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της βιομηχανίας σε ηλεκτρισμό. Σε αυτό θα συμβάλει και το «πρασίνισμα» του αλουμινίου.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,364 ευρώ ανά μετοχή, με έναρξη καταβολής την 1η Ιουλίου.

Συμφωνία με ΔΕH

Πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία με τη ΔΕH, η οποία είναι win-win. «Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επέδειξε ρεαλισμό και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση της».

Τα επόμενα χρόνια

Το 2020 ήταν μια χρονιά προκλήσεων για την Mytilineos. «Παίξαμε φοβερή άμυνα απέναντι σε πρωτόγνωρα γεγονότα», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Από τη μία πλευρά, προσπαθήσαμε να κλείσουμε πιθανά ρήγματα και κενά στην επιχειρησιακή λειτουργία μας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, και από την άλλη, επιδιώξαμε να κρατήσουμε τις οικονομικές επιδόσεις μας στα επίπεδα του 2019. Τα καταφέραμε και τα δύο. Το 2021 θα είναι η βαριά χρονιά του επενδυτικού προγράμματος μας και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους πρώτους καρπούς, αν δεν έχουμε αρνητικές εκπλήξεις. Η φετινή χρονιά θα καλυτερεύει από τρίμηνο σε τρίμηνο και θα αποδείξει πώς μπορεί μια εταιρία να παρουσιάζει κερδοφορία εν μέσω κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος».

Μόνον για το 2021 οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Mytilineos θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Το cash flow της εταιρίας υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 500 εκατ. ευρώ και υφίστανται γραμμές για άλλα 2 δισ. ευρώ.

Συμφωνία με Glencore

Ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε νέα 10ετής συμφωνία με την Glencore, για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, συνολικής αξίας πλέον του 1,5 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι τιμές πώλησης της αλουμίνας θα είναι σταθερές για την επόμενη 4ετία.

Ως τα τέλη του έτους, εξάλλου, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας. Το «πρασίνισμα» της ΑτΕ θα είναι πραγματικότητα το 2023, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιατί η βιομηχανία παραμένει στο πρώτο τεταρτημόριο των παραγωγών παγκοσμίως.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την εξέλιξη των τιμών του αλουμινίου στο LME λόγω της αύξησης της παραγωγής από την Κίνα, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι αλλάζουν τα πράγματα στη χώρα αυτή. Μπορεί να κράτησε σε ομηρία τον κλάδο μετά την κρίση του 2008, αυξάνοντας για μια 20ετία την παραγωγή της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια της παγκόσμιας αγοράς, ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της απανθρακοποίησης. ‘Ήδη, η Κίνα έχει βάλει ένα πλαφόν παραγωγής αλουμινίου στα 45 εκατ. τόνους, το οποίο σχεδόν το έχει καλύψει. Συνεπώς, αν γίνει μια νέα μονάδα θα πρέπει να είναι «πράσινη» και να αντικαθιστά κάποια άλλη που κλείνει.

Για την πορεία των τιμών στο LME, επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος, σημασία έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως, οι ισοτιμίες, η παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας, οι τιμές των α’ υλών. «Είναι θετικά τα μηνύματα της αγοράς για την εξέλιξη των τιμών του αλουμινίου, εν μέρει συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία, αλλά θέλει προσοχή, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», κατέληξε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v