Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο χρόνια ανάκαμψης βλέπει η Π. Πετρόπουλος

Ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων, παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εισηγμένη προσβλέπει σε οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και επιδιώκει να παίξει κομβικό ρόλο στο μέτωπο των εξαγορών.

Δύο χρόνια ανάκαμψης βλέπει η Π. Πετρόπουλος

Την εκτίμησή της για μια σαφώς ανοδική φετινή χρονιά και για ένα ακόμη καλύτερο 2022 εξέφρασε η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, παρά τις όποιες αρνητικές επιδράσεις προκύψουν από ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της εισηγμένης Μιχάλης Οικονομάκης σημείωσε ότι η ανοδική πορεία του πρώτου τριμήνου (+34,2% στις πωλήσεις, καθαρά κέρδη 1,8 εκατ. έναντι 0,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ωστόσο οι επιδόσεις του δεύτερου φετινού εξαμήνου θα επηρεαστούν σε κάποιες επιμέρους αγορές αρνητικά από τα ζητήματα που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα (αύξηση μεταφορικού κόστους, άνοδος τιμών, αλλά και ελλείψεις προϊόντων). Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το πόσο τελικά θα διαρκέσουν τα ζητήματα αυτά, το σχετικά παρήγορο είναι ότι επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά και όχι μόνο την εισηγμένη εταιρεία.

Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές διαγράφονται σαφώς ανοδικές τόσο για φέτος όσο κυρίως για την επόμενη χρονιά, καθώς:

  • Οι επιπτώσεις από την πανδημία και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ελπίζεται ότι θα αμβλυνθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
  • Η ζήτηση για τα προϊόντα της εισηγμένης επηρεάζεται από τη γενικότερη πορεία του ΑΕΠ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να αναφέρονται σε αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη κατά τα αμέσως επόμενα έτη.
  • Σ’ όλα αυτά αναμένεται να προστεθούν και τα αποτελέσματα κάποιων νέων συνεργασιών (π.χ. η επέκταση στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, αναμένεται να αρχίσει ουσιαστικά να αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα από το 2022).

Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονομάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται για την εισηγμένη, τόσο μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και μέσα από τη διαδικασία ενδεχόμενων εξαγορών.

«Ένας από τους σημαντικούς πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτός της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ο οποίος πέρα από την ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνει και άλλους τομείς στους οποίους η Π. Πετρόπουλος θα μπορούσε να παίξει ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και τις ανακατατάξεις στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Ως μια ιδιαίτερα υγιής, αξιόπιστη και καταξιωμένη εταιρεία, θα μπορούσαμε να παίξουμε κυρίαρχο ρόλο στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων».

Κ. Πετρόπουλος: «Είμαι ενθουσιασμένος»

Σε ερώτηση που απηύθυνε το Euro2day.gr προς τον κ. Κων/νο Πετρόπουλο (εκ των βασικών μετόχων, που εδώ και λίγα χρόνια δεν μετέχει στο Δ.Σ. της εισηγμένης) για το πώς αξιολογεί την πορεία της εταιρείας χωρίς την παρουσία στη διοίκηση των βασικών της μετόχων ανέφερε: «Είμαι ενθουσιασμένος με την πορεία της διαδοχής. Στόχος μας ήταν να μετατραπούμε από μια οικογενειακή σε μια επαγγελματικά διευθυνόμενη επιχείρηση και αυτό χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί. Αυτό όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά επιπλέον η εταιρεία σήμερα, χωρίς την παρουσία του αδελφού μου και εμού, πηγαίνει ακόμη καλύτερα».

ΥΓ1: Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,1 ευρώ ανά μετοχή.

ΥΓ2: Στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, εκτός των άλλων (π.χ. Isuzu και Scania θα βγάλουν και αυτές στο μέλλον τέτοια οχήματα) έχει συνάψει συνεργασίες με τους κινεζικούς οίκους BYD και SAIC.

Σε ό,τι αφορά τη SAIC (Shangai Automotive Industry Corporation), ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων van στην Ελλάδα, ενώ η εισηγμένη συνεργάζεται με την κινεζική BYD (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως) σε ό,τι αφορά τους επικείμενους δύο διαγωνισμούς του Υπουργείου για τη συνολική προμήθεια 300 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v