Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά και ο ρόλος των ελληνικών βιομηχανιών

Τη σπουδαιότητα του κλάδου στην οικονομία τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ, Βασίλης Γούναρης. Στηρίζει πολλούς διαφορετικούς τομείς της και τις εξαγωγές, καθώς τα χημικά προϊόντα αποτελούν κύρια κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά και ο ρόλος των ελληνικών βιομηχανιών

Η υλοποίηση της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τα χημικά και της "πράσινης συμφωνίας" βρέθηκε στο επίκεντρο της ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ, Βασίλης Γούναρης, τόνισε τη σπουδαιότητα του κλάδου για την εθνική οικονομία αφού στηρίζει πολλούς διαφορετικούς τομείς της αλλά και για τις εξαγωγές καθώς τα χημικά προϊόντα αποτελούν κύρια κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων.

Όπως ανέφερε «η ελληνική χημική βιομηχανία υποστηρίζει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία για τις χημικές ουσίες ωστόσο πρέπει κατά τη μετάβαση οι επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές διεθνώς. Οι πόροι του Ταμείου για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα (RRF), του νέο ΕΣΠΑ 2021-27 και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα, με την κατάλληλη αξιοποίηση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση».

Η χημική βιομηχανία έχει ουσιώδη συνεισφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, την αποθήκευση της ενέργειας και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων απαιτείται πρωτίστως η ανάπτυξη υποδομών για την παραγωγή και μεταφορά της πράσινης ενέργειας, δίκτυα για το πράσινο υδρογόνο και την πράσινη αμμωνία. Η μεταποίηση μέσα από μία συνεκτική βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα που είναι υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι η έλλειψη πρώτων υλών, η σημαντική αύξηση των τιμών τους και των ναύλων με αποτέλεσμα την αστάθεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στη γενική συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, τονίζοντας τη συνεισφορά του κλάδου στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η στρατηγική για τη βιωσιμότητα των χημικών, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά τους στην ανθρώπινη ευημερία θέτοντας νέες προκλήσεις και στόχους. Έτσι, διαμορφώσαμε μια εθνική στρατηγική που αποτελεί ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο, όπου όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή ο δημόσιος τομέας, το βιομηχανικό οικοσύστημα στο σύνολό του και οι φορείς έρευνας και καινοτομίας, καλούνται να συμπράξουν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο ολιστικός ψηφιακός μετασχηματισμός της χημικής αλλά και της Ελληνικής βιομηχανίας γενικότερα, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή πράσινη επιχειρηματικότητα μέχρι το 2030» επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v