Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noval Property: Τα projects που «τρέχει» μέσα στο 2021

Νέα επένδυση σε κτίριο μεικτής χρήσης στο Μετς, τα σχέδια για logistics center στη Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες επενδύσεις σε Ελαιώνα για τουρισμό και αναψυχή και στο Μαρούσι για την ανέγερση νέων υπερσύγχρονων γραφειακών χώρων.

Noval Property: Τα projects που «τρέχει» μέσα στο 2021

Στην ωρίμανση των υφιστάμενων projects ανάπτυξης ακινήτων προχωρά η θυγατρική ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, Noval Property, καθώς μέσα στο β’ εξάμηνο του 2021 πέρα από την ολοκλήρωση της επέκτασης του εμπορικού κέντρου του River West προχωρούν επενδύσεις της εταιρείας σε διάφορους υποκλάδους.

Ειδικότερα, η εταιρεία προχωρά στην ανακατασκευή κτιρίου στο Μετς, προκειμένου να δημιουργήσει μεικτής χρήσης χώρους (κατοικίες και γραφεία). Η νέα επένδυση αφορά σε μισθωμένο κτίριο (για 25 χρόνια) που βρίσκεται σε οικόπεδο 873 τ.μ., στην οδό Αρδηττού και έχει συνολική επιφάνεια 4.253 τ.μ. Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθούν χώροι γραφείων με πάρκινγκ, διαμερίσματα στους ορόφους καθώς και κοινόχρηστοι χώροι (roof garden). Το έργο μάλιστα έχει λάβει ήδη οικοδομική άδεια και βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Πέραν αυτού, προχωρά η διαδικασία έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση μετατροπής του παλιού εργοστασίου της Βιοχάλκο στον Ελαιώνα, στάδιο που σύμφωνα με τη διοίκηση της Noval Property ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Υπενθυμίζεται πως η επένδυση αφορά στην αξιοποίηση οικοπέδου 72 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς 252 (ανάμεσα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ). Πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ περίπου, από την οποία προβλέπεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας και έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η Noval Property σχεδιάζει να δημιουργήσει εκεί τον πρώτο υπερτοπικό πόλο τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort), όπου θα περιλαμβάνονται δύο ξενοδοχεία, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές και ένα κέντρο αποκατάστασης. Οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%.

Επιπλέον η εταιρεία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης για το ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2021 η εταιρεία σε κοινοπραξία με την Brook Lane πλειοδότησε για το ακίνητο της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας Ektasis, το οποίο επίσης βρίσκεται στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, συνολικής έκτασης 16.109,77 τ.μ., με συνολικό προσφερόμενο τίμημα 28,605 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει στη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο σε κέντρα logistics και data centers, τομείς του real estate που εμφανίζουν ισχυρή ζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κινεί διαδικασίες για τη δημιουργία logistics center στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, η εταιρεία -με βάση τις αναφορές της διοίκησής της στην αναλυτική χρηματοοικονομική κατάσταση αποτελεσμάτων 2020- εκτιμά πως υπάρχουν ευκαιρίες και σε οικιστικά projects, που αφορούν είτε σχολικές μονάδες και φοιτητικές εστίες είτε κτίρια κατοικιών για εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται δε ότι στις αρχές Απριλίου 2021, η Noval Property απέκτησε οικιστικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, 840 τ.μ. και οικία συνολικής δομημένης επιφάνειας 422,75 τ.μ. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 1,26 εκατ. ευρώ. Επίσης τον ίδιο μήνα απέκτησε οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας 1.635,29 τ.μ. Το τίμημα της απόκτησης ανήλθε σε 1.266,5 εκατ. ευρώ. Επίσης στις 6 Απριλίου 2021, η εταιρεία απέκτησε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επίσης επί της οδού Χειμάρρας, συνολικής επιφάνειας 262,89 τ.μ. έναντι 225 χιλ. ευρώ.

Με τις παραπάνω προσθήκες πλέον το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property αριθμεί 46 ιδιοκτησίες, ωστόσο, και πριν από αυτές, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση κατά 22% στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της το 2020, καθώς από 298,5 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αυτή ανήλθε στα 364,6 εκατ. ευρώ τον Δεκεμβρίου 2020, ως αποτέλεσμα της απορρόφησης ακινήτων από θυγατρικές της (ΙΚΕΑ Κηφισού και επιπλέον ποσοστό στο εμπορικό κέντρο River West).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v